ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Programul Start pentru Tineri va introduce noi mecanisme de susţinere şi dezvoltare

16:06 | 11.05.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 11 mai. /MOLDPRES/. Anul 2022 a fost declarat Anul European al Tineretului, iar Guvernul Republicii Moldova şi instituţiile din subordine vin cu o serie de instrumente de susţinere şi abilitare a tinerilor, potrivit lui Dumitru Pîntea, director interimar al Organizaţiei pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM), care a susţinut astăzi o conferinţă de presă pe acest subiect, transmite MOLDPRES.

„ODIMM, de comun acord cu Ministerul Economiei, este în proces de a ajusta şi a dezvolta noi mecanisme de abilitare a tinerilor. Or, Programul Start pentru Tineri vine cu noutăţi, ceea ce înseamnă că, din săptămâna ce urmează, acesta va fi prelungit pentru încă trei ani. De asemenea, va fi modificată implementarea programului, care prevede în primul rând majorarea valorii grantului până la suma de două sute de mii de lei pentru antreprenorii care vor să se lanseze în afaceri şi care pentru prima dată vor să încerce un business”, a declarat Pîntea.

Potrivit sursei citate, va fi simplificată şi procedura de aplicare. „Vom renunţa la metoda de apel şi vom face să fie un proces continuu, începând din luna următoare. Vom ajusta şi mecanismul de instruire, implicând ghidare şi mentorat, de care tinerii au nevoie mai mult”, a precizat şeful ODIMM.

Totodată, va fi extins termenul de aplicare la finanţare pentru cei care deja s-au instruit în cadrul ODIMM, de la un an până la trei ani. În acelaşi timp, vor putea aplica şi persoane fizice, care deocamdată încă nu au o companie, dar urmează să o înregistreze. O noutate este şi introducerea sistemului de credit cu componentă de grant.

În ceea ce priveşte beneficiarii Programului Start pentru Tineri, acestea vor fi persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani, cetăţeni ai Republicii Moldova, care vor să se lanseze în afaceri.

„Necesitatea ajustării şi prelungirii acestui program vine din dorinţa pe care noi o vedem la tineri de a dezvolta un business. De la începutul acestui an, avem 180 de persoane care s-au înregistrat la componenta de instruire a programului şi 160 de tineri care au venit deja cu proiecte investiţionale şi care vor să obţină suportul financiar al statului”, a relevat Dumitru Pîntea.

Programul național „START PENTRU TINERI: o afacere durabilă la tine acasă” a fost lansat în luna februarie 2019 și are ca scop dezvoltarea spiritului antreprenorial în rândul tinerilor și încurajarea inițierii afacerii, în special în zonele rurale, prin facilitarea accesului la resurse financiare, instruire, consultanță și mentorat în gestiunea și extinderea afacerii. În mai 2021, Guvernul a decis să extindă acest program.

img22003534

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!