ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova este prima ţară din PaE căreia i-a fost prezentat instrumentul de investiții în conectivitate

10:17 | 12.05.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 12 mai. /MOLDPRES/. Republica Moldova este prima țară din cadrul Parteneriatului Estic (PaE), căreia i-a fost prezentat instrumentul „Investiții în Conectivitate pentru Țările Parteneriatului Estic” (EPIC). Facilităţile şi modul în care funcţionează acesta au fost prezentate ieri la Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale (MIDR), în cadrul videoconferinţei de lansare, transmite MOLDPRES-

Republica Moldova a fost selectată ca o primă platformă de lansare a EPIC, datorită primului proiect analizat și acceptat spre finanțare prin instrumentul „Fundamentarea și elaborarea Strategiei de Mobilitate a Republicii Moldova pentru anii 2023-2030”. Acesta a fost elaborat și promovat cu suportul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

Potrivit MIDR, proiectele investiționale elaborate cu sprijinul EPIC corespund cerințelor Instituțiilor Financiare Internațional şi, prin urmare, vor îmbunătăți esențial capacitatea de absorbție a mijloacelor externe care urmează a fi atrase pentru dezvoltarea proiectelor majore de infrastructură.

„Realizarea cu succes a proiectelor majore de infrastructură este cheia valorificării potențialului de mobilitate prin interconectarea infrastructurilor de transport”, a menționat secretarul general al Ministerului Infrastructurii, Lilia Dabija, în cadrul evenimentului de deschidere.

Oportunitățile utilizării, precum și importanța instrumentului EPIC au fost confirmate și de reprezentanții de nivel înalt ai Directoratului General Vecinătate din cadrul Comisiei Europene, reprezentanții Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, de Banca Europeană de Investiții, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Mondială.

EPIC „Eastern Partnership Investment in Connectivity” este un instrument creat de Uniunea Europeană care are drept scop acordarea suportului în elaborarea și definitivarea Proiectelor de dezvoltare a infrastructurii Țărilor Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova și Ucraina).

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!