ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Culturii

07:50 | 17.05.2022 Categorie: Comunicate

Cei doi miniștri ai culturii românești într-o conferință de presă la București

Chişinău, 17 mai. /MOLDPRES/. „Doi miniștri, o cultură” este sloganul de referință a  întâlnirii miniștrilor Culturii României și Republicii Moldova.

La finalul primei sale vizite la București (14 – 16 mai) Sergiu Prodan, alături de omologul său român, Lucian Romașcanu, au susținut o conferință de presă, reiterând angajamentul de sincronizare a activității celor două ministere în beneficiul culturii românești:

„Am avut o serie de întâlniri la instituțiile subordonate Ministerului Culturii de la București, pentru a înțelege organizarea lor, pentru a prelua bunele practici și a nu repeta greșelile. Vrem să sincronizăm forțele  Ministerului Culturii de la Chișinău cu activitatea Ministerului Culturii de la București, astfel încât cultura românească să fie reprezentată în egală măsură la orice activitate de oamenii de cultură de pe ambele maluri ale Prutului”.

Ministrul Prodan a mulțumit Guvernului și poporului român pentru tot sprijinul acordat Republicii Moldova la această etapă și de-a lungul timpului, indiferent de conjunctura politică pe ambele maluri ale Prutului: „Cu ajutorul României a fost restaurat Muzeul Național de Artă, Sala cu Orgă de la Chișinău, reconstruit din temelie Teatrul Dramatic de la Cahul. Vreau să știți că toate aceste investiții sunt în cultura românească. Vă mulțumim și mizăm în continuare pe rolul de avocat al statului român în parcursul european ambițios al nostru”.

Oficialul  s-a declarat impresionat de exponatele Muzeului Hărților și Cărții Vechi, pe care  l-a vizitat în Noaptea Europeană a Muzeelor și care ar vrea să fie expuse și la Chișinău: „...dacă nu învățăm istoria, pierdem geografia!”, dar și de master-class-urile pentru tineri, organizate la Muzeul Țăranului Român: „... cel mai frumos lucru, care se poate întâmpla cu o meserie, este să fie furată, deprinsă în cadrul unor astfel de activități”.

De cealaltă parte, Ministrul Culturii de la București, Lucian Romașcanu, a declarat că România se află în rolul fratelui mai mare, care poate să ajute și să sprijine R. Moldova în calea sa de aderare la Uniunea Europeană.

„Noi avem avantajul istoric de a fi urmat,  de 15 ani deja, un drum european iată, care a venit către noi cu foarte multe plusuri: proceduri, legislație, bani. R. Moldova nu a avut parte de așa ceva. Suntem în situația fratelui mai mare care trebuie să ofere din ce a strâns ca experiență, din ce poate da ca bani. Ce s-a întâmplat în aceste zile este despre cum putem noi ajuta. Îmi doresc foarte tare să-l sprijin pe Sergiu Prodan să obțină cât mai mult posibil pentru monumentele istorice și instituțiile culturale din R. Moldova” a spus Lucian Romașcanu.

 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!