ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Expoziția ”Restaurarea valorilor patrimoniului cultural” a fost deschisă pentru public

18:11 | 18.05.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 18 mai. /MOLDPRES/. În contextul Zilei Internaționale a Muzeelor, la Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost inaugurată astăzi o expoziție cu genericul ”Restaurarea valorilor patrimoniului cultural”, informează MOLDPRES.

În debutul manifestării, directorul instituției, Tudor Zbârnea a menționat că expoziția cuprinde icoane, lucrări de artă plastică din perioada sovietică, lucrări de pictură laică, grafică, sculptură și artă decorativă aplicată, iar unele dintre ele, primite în fonduri în diferite perioade, au trecut prin procese complexe de restaurare.

Potrivit sursei citate, în patrimoniul Muzeului Național de Artă al Moldovei sunt prezentate zeci de mii de lucrări de diferite epoci și perioade de timp, cele mai vechi fiind datate din secolul al XVI-lea. ”Timpul este inexorabil, iar procesele de degradare a obiectelor materiale sunt inevitabile, materialele exponatelor suferind anumite modificări și, uneori, sunt parțial sau complet distruse. Și atunci se apelează la „medicii” în halate albe – restauratorii. Gama de lucrări efectuate de noi este largă, dar atenția principală este acordată așa-numitei restaurări capitale a lucrărilor care trebuie să rezolve diverse sarcini complexe de restaurare a unor anumite exponate”, a mai spus Tudor Zbârnea.

În context, Elena Grigorașenco, șefa secției restaurare, a afirmat că piesa de rezistență a restaurării colecției muzeale o constituie specialiștii dedicați de cea mai înaltă categorie, cu experiență de câteva decenii: Svetlana Chiriac, Natalia Golenco, Gheorghe Nicolaescu, Anatol Puha, Anatol Cristea ș.a.

Expoziția va fi deschisă până la 31 iulie.

img22003728

img22003728

img22003728

img22003728

img22003728

img22003728

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!