ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președinții Maia Sandu și Emmanuel Macron au discutat despre cooperarea moldo-franceză și parcursul european al R. Moldova

07:34 | 20.05.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 20 mai. /MOLDPRES/. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit joi seara, la Paris, cu președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron. Discuția s-a focusat pe situația de securitate din regiune în contextul războiului din Ucraina, pe dialogul bilateral și pe agenda europeană a Republicii Moldova, comunică MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al instituției prezidențiale.

Șefa statului i-a mulțumit liderului de la Élysée pentru susținerea oferită de Franța în gestionarea fluxului de refugiați ucraineni. De asemenea, Maia Sandu a apreciat crearea, în luna aprilie, a Platformei de sprijin pentru Moldova, care să ajute țara noastră să depășească urmările războiului din Ucraina, ale inflației și ale crizei energetice, și să continue reformele inițiate. Cei doi șefi de stat au vorbit despre proiectele bilaterale moldo-franceze, lansate în ultimul an în mai multe domenii.

„Apreciem cooperarea pentru identificarea și confiscarea activelor furate din Moldova. Salutăm deschiderea biroului Agenției Franceze pentru Dezvoltare la Chișinău, care va avea loc în curând. Agenția va sprijini proiecte importante în domeniul energetic și cel al irigării, al împăduririi sau al aprovizionării cu apă și canalizare”, a spus Maia Sandu.

Un alt proiect este modernizarea căii ferate pe tronsonul Chișinău-Ungheni, care va permite conectarea la rețeaua feroviară europeană. Cu acest prilej, președintele Maia Sandu a menționat că Republica Moldova își dorește să consolideze dialogul dinamic cu Franța, în beneficiul cetățenilor noștri, și în cel de-al doilea mandat al președintelui Macron.

„Am discutat și despre determinarea noastră de a ne urma parcursul european, în contextul cererii de aderare la UE pe care am semnat-o la începutul lunii martie. Contăm pe sprijinul Parisului pentru ca Republica Moldova să primească statutul de țară candidată. Acest gest va semnaliza societății noastre și autorităților că eforturile de modernizare a Moldovei după model european vor fi susținute”, a mai spus Maia Sandu la întrevederea cu președintele Republicii Franceze.

Foto: Președinție

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!