ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În această săptămână se aşteaptă vreme instabilă, izolat ploioasă

15:42 | 23.05.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 23 mai. /MOLDPRES/. Temperaturi variabile şi ploi cu descărcări electrice, anunţă pentru săptămâna curentă Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS), transmite MOLDPRES.

Potrivit meteorologilor, după vremea răcoroasă de astăzi, de marţi valorile termice vor fi cu tendinţă de creştere, ajungând joi, 26 mai, la 30 de grade Celsius. Noaptea, mercurul termometrelor va indica până la 13 grade.

De asemenea, pentru joi SHS anunţă ploi cu descărcări electrice în toată ţara, după care iarăşi se va răci.

Conform specialiştilor, la grâul de toamnă, în perioada 24 mai - 2 iunie, se semnalează înspicarea în masă. Rezervele medii multianuale de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de 1 m pe terenurile cu grâu de toamnă în faza înspicării constituie în fond 85-115 mm, în unele raioane centrale şi de sud – 65-75 mm.

Cel mai mare pericol pentru culturile agricole în luna mai îl prezintă îngheţurile intensive. Îngheţurile provoacă daune considerabile recoltei culturilor pomicole în perioada înfloririi. Probabilitatea vătămării de către îngheţuri a florilor şi rodului la cais în luna mai constituie în medie 15-40%, la celelalte culturi pomicole - până la 15%.

Foto: SHS

img22003860

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!