ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministrul Nicu Popescu a făcut o declarație după încheierea programului de lucru la Bruxelles

18:17 | 08.06.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 8 iun. /MOLDPRES/. Vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene, a făcut astăzi următoarea declarație după încheierea programului de lucru la Bruxelles: 

„Obiectivul acestei vizite la Bruxelles este dublu: pe de o parte este un moment foarte important pentru promovarea perspectivei noastre europene. 

Săptămâna viitoare Comisia Europeană va veni cu o Opinie prin care va recomanda statelor membre să întreprindă următorii pași în relația cu Republica Moldova în lumina răspunsurilor pe care le-am oferit în cadrul chestionarului. 

Acum este un moment foarte important pentru a face tot posibilul să influențăm poziția statelor membre, a Comisiei Europene pentru ca în următoarele săptămâni Republica Moldova să avanseze în direcția aderării la UE. 

Speranța noastră este să obținem o perspectivă clară de aderare la UE și să avansăm treptat spre statutul de candidat la aderare. 

Aceasta este speranța noastră și în aceste zile și săptămâni, într-adevăr trecem printr-o fază foarte importantă pentru aspirațiile noastre europene și am folosit prilejul acestei vizite la Bruxelles pentru a convinge cât mai mulți interlocutori, cât mai mulți din autorii acestei opinii a Comisiei Europene că Republica Moldova este un stat european care merită să se regăsească în interiorul Uniunii Europene, cu ajutorul instituțiilor europene. 

Un alt obiectiv la fel de important ține de necesitățile noastre de a diversifica exporturile agricole. Știți bine că agricultorii noștri au fost foarte afectați de acest război, de blocarea căilor de transport și împreună cu colegii din guvern, cu doamna prim-ministru, colegii de la Ministerul Economiei, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, în ultimele luni am lucrat foarte mult pentru a convinge Uniunea Europeană să mărească cotele pentru exporturile noastre agricole, în special de fructe și legume, speranța noastră fiind ca în viitorul apropiat să obținem anumite rezultate. 

Astăzi am avut o întrevedere, inclusiv cu comisarul european pentru agricultură, cu care am discutat mărirea cotelor și mărirea capacităților noastre de a exporta fructe și legume în Uniunea Europeană, astfel încât să putem asigura o viață decentă, venituri decente pentru agricultorii noștri care evident sunt afectați foarte negativ de acest război.”

Foto: MAEIE

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!