ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova merită tot sprijinul din partea comunităţii internaţionale, potrivit FMI

16:36 | 14.06.2022 Categorie: Politică

Chişinău, 14 iun. /MOLDPRES/. Republica Moldova a dat dovadă de eroism în gestionarea crizei refugiaţilor din Ucraina şi merită tot sprijinul din partea comunităţi internaţionale. Declaraţia a fost făcută astăzi de Kenji Okamura, director general adjunct al Fondului Monetar Internaţional (FMI), care a susţinut un briefing  la Chişinău, împreună cu Prim-ministrul Natalia Gavriliţa, transmite MOLDPRES.

„Fondul Monetar Internaţional este alături de Republica Moldova, fiind gata să consolideze relaţiile frumoase pe care le avem. Or, prin acordarea unei finanţări suplimentare ajutăm statele membre şi oamenii afectaţi de războiul şi criza din regiune”, a relevat Kenji Okamura.

La rândul său, şefa Cabinetului de miniştri, Natalia Gavriliţa a apreciat şi a exprimat recunoştinţă pentru decizia din 11 mai a directorilor executivi ai FMI de a acorda finanţare suplimentară ţării noastre, în condiţiile unui lanţ de crize cu care se confruntă Republica Moldova în contextul situaţiei din regiune.

Inflația, deteriorarea fluxurilor comerciale și alte dificultăți cu care se confruntă R. Moldova din cauza războiului au determinat FMI să deburseze imediat 144,81 milioane de dolari SUA (108,15 milioane de DST) în cadrul programului susținut prin mecanismele ECF și EFF pentru Moldova.

De asemenea, volumul total de finanțare a fost majorat cu circa 260,11 milioane de dolari SUA (194,26 milioane de DST), care atinge acum un volum de 795,72 milioane de dolari SUA (594,26 milioane de DST).

"Mijloacele acordate îi vor permite Republicii Moldova să înfrunte provocările conexe războiului din Ucraina. La fel, acestea vor încuraja finanțarea externă suplimentară, vor proteja cetățenii prin acordarea unui suport bugetar pentru categoriile cele mai vulnerabile și vor impulsiona în continuare reformele", conform Băncii Naţionale a Moldovei.

img22004459

img22004459

img22004459

img22004459

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!