ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Rusia a început să-și modernizează aeroporturile militare din apropierea graniței cu Finlanda

14:35 | 15.06.2022 Categorie: Externe

Moscova, 15 iun. /MOLDPRES/. Rusia a început renovarea unui aeroport militar dezafectat aflat în nordul Peninsulei Kola, în apropiere de granița cu Finlanda, în cadrul unei acțiuni mai ample de reabilitare a tuturor bazelor aeriene care deservesc întreaga Flotă Nordică a Rusiei din zona arctică, informează The Moscow Times, citată de digi24.ro și MOLDPRES.

Aeroportul, intitulat Severomorsk-2, aflat la 11 kilometri nord-est de Murmansk, fusese dezafectat în anul 1998 și urmează a fi renovat și redeschis, până în 2030, alături de alte aerodromuri similare, după cum a declarat comandantul Flotei Nordice a Rusiei, Alexander Moiseiev.

„Continuă dezvoltarea și construcția rețelei aeroportuare în regiunea arctică. Planul, care are ca obiectiv de finalizare anul 2030, include construirea a două noi piste în Nagurskoie și Temp, precum și refacerea a alte 7 piste în Severomorsk-1, Severomorsk-2, Severomorsk-3, Rogacevo, Talagi și Kipleovo”, a spus Moiseiev, citat de TASS și preluat de Moscow Times.

În ultima perioadă, pista de la Severomorsk-2 a fot folosită pentru decolarea și aterizarea dronelor operate de Flota Nordică a Rusiei.

În prezent, această flotă deține două baze aeriene majore în peninsula Kola: Severomorsk-1 și Severomorsk-3. Prima are o pistă lungă de 3.500 de metri și este baza avioanelor de supraveghere marină, de tip Il-38 și a elicopterelor cu misiuni antisubmarin Ka-27.

La începutul lunii iunie, o grupare de nave de desant ale marinei ruse, formată din șase nave mari de desant ale Flotei de Nord și Flotei din Marea Baltică, și șase nave de desant ale Flotei din Marea Neagră, au fost desfășurate în Marea Neagră.

În luna mai, Finlanda și-a depus, alături de Suedia, candidatura pentru aderarea la NATO, renunțând astfel la politica de neutralitate, în urma invaziei ruse din Ucraina.

Foto: thebarentsobserver.com

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!