ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Majoritatea cetățenilor UE consideră că procesul de acceptare a noilor membri trebuie grăbit

10:17 | 22.06.2022 Categorie: Externe

Bruxelles, 22 iun. /MOLDPRES/. Conform unui sondaj Eurobarometru comandat de Parlamentul European, majoritatea cetăţenilor UE (58%) consideră că Uniunea Europeană ar trebui să accepte mai rapid noi membri, relatează MOLDPRES cu referire la Agerpres.

Concluziile sondajului au fost publicate miercuri, 22 iunie, înainte de un summit european care va avea loc săptămâna aceasta la Bruxelles privind acordarea statutului de ţări candidate la UE pentru Ucraina şi Republica Moldova, după un recent aviz pozitiv emis de Comisia Europeană.

Țările UE iau în considerare această decizie extrem de simbolică într-un gest de solidaritate cu Ucraina pe fondul invaziei ruse. Cu toate acestea, aderarea la UE este un proces lung din punct de vedere politic şi complex din punct de vedere juridic.

Slovacia, de exemplu, a primit statutul de ţară candidată în 1999 şi a devenit membră UE în 2004. Turciei i s-a acordat statutul de stat candidat în acelaşi an, dar nu este încă o ţară membră.

Sondajului Eurobarometru demonstrează că majoritatea cetăţenilor UE consideră că războiul din Ucraina le va afecta în curând viaţa sau are deja un impact asupra nivelului lor de trai.

Conform datelor sondajului, circa 40% dintre respondenţi au afirmat că nivelul lor de trai deja s-a deteriorat sau se va deteriora şi mai mult anul următor din cauza războiului din Ucraina.

Sondajul a constatat că majoritatea cetăţenilor UE au evaluat calitatea de membru al Uniunii Europene ca fiind pozitivă, aproape două treimi considerând că este un lucru bun - cel mai mare nivel din 2007.

Eurobarometru a fost realizat în aprilie şi mai au fost intervievate circa 27.000 de persoane.

img22004674

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!