ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Reducerea livrărilor de gaz rusesc către Europa reprezintă „un atac economic comis în mod deliberat”, consideră guvernul german

10:45 | 22.06.2022 Categorie: Externe

Berlin, 22 iun. /MOLDPRES/. Ministrul german al Economiei Robert Habeck a declarat că reducerea livrărilor de gaz rusesc către Europa prin conducta Nord Stream, decisă recent de Moscova, reprezintă „un atac” care urmăreşte „semănarea haosului pe piaţa europeană a energiei”, relatează MOLDPRES cu referire la Digi24.

„Ceea ce am văzut săptămâna trecută capătă o altă dimensiune. Reducerea livrărilor de gaz prin Nord Stream este un atac la adresa noastră”, a spus ministrul german într-un discurs rostit la Berlin în faţa patronatului din industrie, relatează AFP, citată de Agerpres.

Acest „atac economic” a fost „comis în mod deliberat” de președintele rus Vladimir Putin, a adăugat el.

„Am văzut deja acest lucru de mai multe ori, cu reducerea livrărilor de gaz în Bulgaria, Polonia sau în Danemarca. Este vorba de a semăna haos pe piaţa europeană de energie” prin creşterea preţurilor, a avertizat Robert Habeck.

Gazprom a scăzut săptămâna aceasta livrările către Europa prin gazoductul Nord Stream cu 40%, apoi cu 33%, invocând o problemă tehnică.

Guvernul german consideră că este o „decizie politică”, menită să cântărească în confruntarea dintre Moscova şi ţările occidentale privind războiul din Ucraina.

Berlinul a anunţat recent o utilizare sporită, până în 2024, a centralelor pe cărbune pentru a produce energie electrică.

Acțiunile destabilizatoare ale rușilor sunt incomode pentru acest guvern de coaliţie din care fac parte și ecologiștii și care a promis că va elimina treptat cărbunele până în 2030.

img22004676

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!