ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Finanțelor

17:16 | 29.06.2022 Categorie: Comunicate

Imaginea generală a funcționalității sistemelor de control intern managerial și activității de audit intern în anul 2021, prezentată în Raportul anual consolidat 

Chişinău, 29 iun. /MOLDPRES/. În ședința de astăzi a Guvernului, s-a aprobat Raportul anual consolidat privind controlul financiar public intern pentru anul 2021, care oferă o imagine generală privitor la funcționalitatea sistemelor de control intern managerial în cadrul entităților publice, precum și a activității de audit intern.

Raportul constată un indiciu al atitudinii mai obiective a autorităților raportoare în cadrul exercițiului de autoevaluare anual realizat. 

Potrivit raportului, managementul riscurilor și documentarea proceselor rămân în continuare componente cu cel mai scăzut grad de implementare, iar managementul performanțelor nu este suficient de corelat cu procesul de planificare bugetară.

De asemenea, se constată interesul sporit al conducătorilor de entități față de auditul intern. În anul 2021, numărul subdiviziunilor de audit intern s-a mărit cu 8,4%. Totuși, problema sub-dimensionării și suplinirii cu personal a acestor subdiviziuni, rămâne una actuală.

În scopul responsabilizării conducătorilor de autorități cu privire la asigurarea organizării și funcționării sistemelor de control intern managerial și eficacității funcției de audit intern în sectorul public, au fost aprobate un set de măsuri care urmează a fi realizate de către ministere și alte autorități administrative centrale pentru remedierea problemelor existente și dezvoltarea sistemului la nivel național.

Raportul anual consolidat privind CFPI pentru anul 2021 este elaborat în conformitate cu prevederile Legii nr. 229/2010, în baza rapoartelor privind controlul intern managerial prezentate de 64 autorități publice centrale și locale și a rapoartelor de audit intern prezentate de 55 entități publice.

Raportul integral este publicat pe pagina web oficială a Ministerului Finanțelor și poate fi accesat la următorul link https://bit.ly/3bBDWua

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!