ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

CNAS a anunțat noi condiţii de pensionare pentru femei

15:47 | 01.07.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 1 iul. /MOLDPRES/. Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) a anunțat că, începând cu 1 iulie curent, vârsta de pensionare pentru femei este de 60 de ani, iar stagiul complet de cotizare 33 de ani, transmite MOLDPRES.

Potrivit CNAS, pentru bărbaţi vârsta de pensionare rămâne neschimbată, constituind 63 ani, iar stagiul de cotizare 34 ani, condiţiile respective fiind stabilite la 1 iulie 2019.

Conform legislației, reducerea vârstei de pensionare se acordă femeilor care au născut şi au educat până la vârsta de 8 ani cinci şi mai mulţi copii. Pentru acestea vârsta de pensionare se diminuează cu 3 ani și, începând cu 1 iulie, constituie 57 de ani.

Pensia pentru limită de vârstă se stabileşte pe viaţă de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare, dacă cererea şi actele necesare au fost depuse în termen de 90 de zile de la această dată. În cazurile în care a fost depăşit termenul de depunere a cererii, pensia se acordă de la data prezentării ultimului act necesar. Termenul de examinare este de 60 de zile de la data depunerii cererii cu toate actele necesare.

Totodată, reieșind din stagiul complet de cotizare prevăzut pentru femei, de la 1 iulie curent, la stabilirea pensiei anticipate pentru carieră lungă, acestea urmează să confirme 36 ani de stagiu contributiv de cotizare, iar în cazul bărbaţilor stagiul contributiv de cotizare rămâne neschimbat - de 39 ani.

Foto: unica.md

img22004929

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!