ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Blinken a anunțat că va avea o discuție cu Lavrov

10:08 | 28.07.2022 Categorie: Externe

Washington, 28 iul. /MOLDPRES/. Antony Blinken, șeful diplomației americane, a anunţat miercuri, 27 iulie, că intenţionează să discute în curând cu omologul său rus, Serghei Lavrov. Aceasta ar urma să fie prima conversație oficială între SUA și Rusia de la începutul invaziei ruse în Ucraina, la sfârșitul lunii februarie, relatează MOLDPRES cu referire la Digi24.

Convorbirea dintre cei doi diplomați, prevăzută „în următoarele zile (...), nu va fi o negociere pe tema Ucrainei”, ci ar trebui să se concentreze asupra americanilor închişi în Rusia şi reluării exporturilor ucrainene de cereale, a precizat secretarul de stat american în cursul unei conferinţe de presă, potrivit AFP, citată de Agerpres.

„Plănuiesc să evoc un subiect care este o prioritate pentru noi: eliberarea lui Paul Whelan şi a lui Brittney Griner care au fost arestaţi pe nedrept şi cărora ar trebui să li se permită să se întoarcă acasă”, a declarat el.

„Am pus o ofertă rezonabilă pe masa negocierilor în urmă cu câteva săptămâni pentru a facilita aceste eliberări”, a adăugat Antony Blinken, refuzând să precizeze în ce constă oferta americană.

Michael McFaul, fost ambasador al Statelor Unite la Moscova a îndemnat administraţia preşedintelui Joe Biden să-i schimbe pe cei doi deţinuţi americani pentru Viktor Bout, un traficant de arme rus închis în Statele Unite.

În luna februarie, baschetbalista Brittney Griner a fost arestată pe aeroportul din Moscova, după ce în bagajul ei de mână au fost găsite „ţigări electronice” şi un „lichid care prezenta un miros special” de ulei de canabis, conform serviciului federal al vămilor ruse. Ea riscă până la 10 ani de închisoare.

Paul Whelan, fost soldat american și fost responsabil pe probleme de securitate la o companie de piese auto, închis din 2018, continuă să-şi susţină nevinovăţia după ce a fost condamnat la 16 ani de închisoare în Rusia pentru spionaj.

Șeful diplomației americane a adăugat că intenţionează să discute cu ministrul rus de Externe acordul dintre Kiev şi Moscova încheiat săptămâna trecută la Istanbul, prin medierea Turciei şi sub egida ONU, pentru a permite livrarea în străinătate a aproximativ 25 de milioane de tone de cereale blocate în porturile ucrainene.

„Sperăm că acest acord va permite rapid să se expedieze din nou cerealele ucrainene prin Marea Neagră şi că Rusia îşi va onora promisiunea de a permite trecerea acestor nave”, a subliniat Blinken.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!