ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Publicistul Tudor Țopa a editat o carte despre profesorul și cardiochirurgul Grigore Tinică

18:21 | 28.07.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 28 iul. /MOLDPRES/. O carte intitulată ”Grigore Tinică: cu inima în palmă”, semnată de publicistul Tudor Țopa, dedicată vieții și activității profesorului și cardiochirurgului Grigore Tinică, directorul Institutului de Boli Cardiovasculare ”Prof. Dr. George I. M. Georgescu”, membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei, a apărut recent la Chișinău. Volumul are 316 pagini, un tiraj de 500 de exemplare și este coordonat de pictorul Leonid Popescu, Artist al Poporului, relatează MOLDPRES.

În prefața cărții, academicianul Mihai Cimpoi, menționează, între altele, că profesorul Grigore Tinică e un model deontologic, de apărător și salvator al inimii, model de chirurg-cardiolog, care știe cum să aplice bisturiul acolo unde e durere, dereglare, defecțiune funcțională sau cronică. ”Privim cu mândrie deosebită cum aeronave din întreaga lume zboară la Iași ca pacienții respectivi să-i preia pentru operații dintre cele mai complicate. Iașul a devenit o locație-simbol a cardiochirurgiei; acolo inimii omenești i se acordă încă o șansă de a funcționa normal; acolo, în centrul lui, acționează o figură emblematică a medicinei contemporane, care este profesorul Grigore Tinică”, a remarcat academicianul Mihai Cimpoi.

La rândul său, academicianul Gheorghe Ghidirim a afirmat că, născut în satul Cușmirca, raionul Șoldănești, Grigore Tinică și-a plămădit voința și caracterul în aulele Institutului de Medicină din Chișinău. ”Îl cunosc de pe când era student. Elegant și ordonat, el frecventa lecțiile mele de chirurgie, punea o sumedenie de întrebări, cerea literatură suplimentară, se deosebea vădit de ceilalți colegi de grupă. Meseria de chirurg a început-o la Spitalul raional din Călărași, apoi a trecut la Spitalul Clinic Republican, își aprofundează cunoștințele cardiovasculare la Moscova și București, în prestigioase clinici din Europa și SUA. La Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București, Grigore Tinică, îndrumat de titanul cardiovascular român Ioan Pop D. Popa, a susținut cu brio teza de doctorat”, a subliniat academicianul Gheorghe Ghidirim.

Potrivit sursei citate, de mai bine de două decenii academicianul Grigore Tinică, având la activ peste zece mii de operații cardiovasculare, conduce colectivul Institutului de Boli Cardiovasculare ”Prof. Dr. George M. Georgescu” din Iași. ”Este membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei. Grigore Tinică este un fenomen strălucitor în medicina actuală. I-am urmărit atent evoluția, mă bucur să-l văd  în elita neamului”, a mai spus academicianul Gheorghe Ghidirim.

Tudor Țopa s-a născut la 13 octombrie 1932 în satul Chiţcanii Vechi, raionul Teleneşti. A studiat la Universitatea de Stat din Chişinău, Facultatea de Filologie (1952-1957), Şcoala Superioară de Partid din Moscova, Facultatea de Jurnalistică (1969-1971). În 1967 Tudor Ţopa a debutat editorial cu volumul de publicistică „Dreptul la nemurire”, urmat de alte 90 de cărţi de proză documentară despre război, note de călătorie, monografii şi schiţe despre vetrele strămoşeşti, despre personalităţi de marcă din R. Moldova. În ultimii ani, a colaborat în calitate de alcătuitor la editarea enciclopediei „Localităţile Republicii Moldova” în 15 volume. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova.

img22005657

img22005657

img22005657

img22005657

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!