ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Producătorii de mere moldoveni au prognozat o recoltă de 485 mii tone în acest an

10:11 | 05.08.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 5 aug. /MOLDPRES/. În anul 2022, producătorii moldoveni vor avea o recoltă de circa 485 mii tone de mere. Despre aceasta a declarat Iurie Fală, director executiv al Asociaţiei Moldova Fruct, care a prezentat prognoza și perspectivele pentru sectorul de mere din Republica Moldova, la Conferința anuală Progrosfruit, organizată de Asociația Mondială a Producătorilor de Mere şi Pere (WAPA), transmite MOLDPRES.

„Din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, recolta de mere din acest an va fi cu 180 mii tone mai mică, în comparație cu anul trecut. În topul soiurilor produse în Moldova, cu cea mai mare pondere rămân a fi: Idared, Golden Delicious, Gala și Florina”, a precizat Fală.

Conform raportorilor din cadrul conferinţei, ţările Uniunii Europene și Marea Britanie prognozează pentru anul acesta o recoltă de 12,168 mil tone de mere, cu 152 mii tone sau 1% mai mult decât în anul 2021. În topul soiurilor produse rămân (cu o mică scădere) Golden Delicious, Gala și Red Delicious.

În acelaşi timp, reprezentanții Poloniei, cel mai mare producător de mere din UE, au anunțat că 65% din recolta prognozată (4,495 mln tone) va fi procesată. Asta pentru că producătorii polonezi, pentru a economisi resurse, nu au reușit să respecte tehnologiile de producere, iar calitatea fructelor a fost afectată.

Foto: Moldova Fruct

img22005904

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!