ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

MAI a aprobat Foaia de parcurs privind acțiunile ce urmează a fi întreprinse în parcursul european al țării

15:21 | 25.08.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 25 aug. /MOLDPRES/. Colegiul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a aprobat astăzi Foaia de parcurs privind acțiunile ce urmează a fi întreprinse de instituție în parcursul de integrare europeană a țării. Anunțul a fost făcut astăzi de ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, în cadrul unei conferințe de presă, informează MOLDPRES.

Potrivit oficialului, Foaia de parcurs include direcțiile și acțiunile prioritare ce urmează a fi realizate de MAI și va servi drept ghid pentru fiecare structură subordonată instituției. „La reuniune au participat oficiali din domeniul securității și miniștri din cadrul Guvernului. Documentul prevede: consolidarea eforturilor în lupta cu criminalitatea organizată, consolidarea siguranței în comunitate, a managementului migrațional și cel al frontierei, automatizarea proceselor de lucru și schimbului de informații, aderarea la Sistemul de avertizare în situații de urgență, precum și digitalizarea procesului de documentare a contravențiilor. Prin intermediul acestor măsuri, ne dorim să asigurăm un trai liniștit și un mediu stabil”, a spus Ana Revenco.

Totodată, conducerea MAI a declarat că agenda instituției va include: alinierea la standardele europene, identificarea timpurie a riscurilor, folosirea resurselor europene prin intermediul hub-ului de sprijin al UE, ce urmează a fi deschis la Chișinău, precum și crearea Punctului național focal pe dimensiunea armelor și munițiilor, după modelul european.

La rândul său, președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, deputatul Lilian Carp, a subliniat că la ședința Colegiului MAI au fost discutate mai multe probleme apărute în urma crizei regionale. „Este foarte necesar să investim mai mult în securitate dacă dorim să facem față provocărilor. Vrem să reformăm Biroul Migrație și Azil prin majorarea numărului de angajați. Totodată, s-a stabilit că mașinile angajaților din structurile MAI au depășit termenul de exploatare. Trebuie să găsim soluții pentru a îmbunătăți condițiile celor care lucrează în cadrul instituției, inclusiv prin majorarea salariilor. La fel, este necesar să întreprindem acțiuni pentru a face față atacurilor cibernetice, care prezintă un risc sporit”, a menționat Lilian Carp. 

Foaia de parcurs privind acțiunile ce urmează a fi întreprinse de MAI în parcursul de integrare europeană a țării urmează a fi realizat timp de 18 luni. 

img22006389

img22006389

img22006389

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!