ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Andrei Negură și-a vernisat lucrările la Centrul Expozițional ”Constantin Brâncuși”

18:35 | 22.09.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 22 sep. /MOLDPRES/. O expoziție personală de pictură și tapiserie cu genericul ”Revelații în culoare” a artistului plastic Andrei Negură, Maestru în Artă, a fost vernisată astăzi la Centrul Expozițional ”Constantin Brâncuși” din capitală, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Andrei Negură a menționat că expoziția cuprinde peste 90 de lucrări. ”Sunt creații abstracte din patru cicluri de lucrări, realizate în ultimul timp: ”Revelații”, ”Pergamente”, ”Miniaturi” și ”Simfonii”. Le-am unit cu titlul ”Revelații în culoare”, deoarece aceste lucrări sunt niște deschideri în creația mea ca tehnică și ca mesaj”, a precizat Andrei Negură.

La rândul său, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Florina Breazu a afirmat că Andrei Negură este un artist polivalent, practicând tapiseria și pictura, dar îmbogățit în spațiul cultural de la Moscova, dar și în cel european, unde, de asemenea, a studiat și a creat. ”Este artistul care a experimentat diverse limbaje. Inserează în tapiseria sa diverse texte literare, inclusiv poezia ”Limba Noastră”. Este un misionar și un aristocrat, care împarte frumosul creat de el în mijlocul lumii”, a mai spus Florina Brează. Ea i-a înmânat lui Andrei Negură Diploma de Merit și Medalia ”Mihai Grecu” ale Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, pentru promovarea valorilor artistice și morale.  

Andrei Negură s-a născut la 16 august 1956 în satul Echimăuți, raionul Rezina. În 1975 a absolvit Colegiul de Arte Plastice ”Alexandru Plămădeală” din Chişinău, în 1980 - Academia de Textile ”A. N. Kosîghin”,  din Moscova și în 1985 - Academia de Arte Decorative din Budapesta, Ungaria. A fost profesor la Școala de arte plastice pentru copii din Rezina, etnograf la Asociația de meșteșuguri populare ”Artizana” din Chișinău,  fondatorul și șeful Catedrei de arte textile a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, iar în 1992-1993 - președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din R. Moldova.

A avut expoziții în R. Moldova, Belgia, Franța, Italia, România, Spania și în alte țări. În 1999 a fost distins cu Medalia de Argint la Salon du Plnnovation Eureka, Bruxelles, Belgia, în 2000 - cu Marea Medalie de Aur Salon d’Arts Contemporains, Marseille, Franţa, în 2001 - cu  Marele premiu Placheta de Aur al Salonului de Artă Contemporană, Cannes, Franţa, în 2002 - cu Medalia de Aur Salon d’Arts Contemporains, Cannes, în 2004 - cu Medalia de aur Meritul şi devotamentul pentru contribuţia adusă artelor plastice universale, Franţa, în 2021 - cu Marele Premiu la expoziția-concurs consacrată Zilei Naționale a Culturii și în 2022 – cu titlul onorific ”Maestru în Artă”. Are lucrări în colecții publice și private din țară și de peste hotare.

Expoziția va fi deschisă până la 9 octombrie. 

img22007162

img22007162

img22007162

img22007162

img22007162

img22007162

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!