ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Festivalul internațional de poezie ”Grigore Vieru” va avea loc la Iași, Chișinău și Strășeni

13:39 | 23.09.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 23 sep. /MOLDPRES/. În zilele de 25-28 septembrie, la Iași, Chișinău şi Strășeni, va avea loc cea de-a XIV-a ediție a Festivalului internațional de poezie GRIGORE VIERU, relatează MOLDPRES.

Evenimentul este organizat de Centrul Cultural-Științific „Grigore Vieru” din Chişinău, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Direcția cultură a Primăriei Chişinău, Primăria Iaşi, Asociația Culturală „Feedback” Iaşi, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Institutul de Filologie Română „B. P. Hasdeu”, Consiliul raional Strășeni, Direcția generală educație Strășeni, Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” și alți parteneri.

Potrivit organizatorilor, la Iași, în zilele de 25-26 septembrie, se vor desfășura mai multe evenimente deosebite: Spectacolul de gală „Floarea de lumină” în memoria  poetului Grigore Vieru, cu participarea actriței Lamia Beligan și a cântărețului și compozitorului Nicu Alifantis; Conferința „Grigore Vieru, poet și tribun al spațiului românesc”, susținută de poetul și eseistul Ion Hadârcă; Dialoguri culturale „Poetul Grigore Vieru și receptarea operei sale dincolo și dincoace de Prut. Rolul traducerilor”; lansări de carte.

La Chișinău, Festivalul va fi deschis la 27 septembrie, ora 10.00, cu un recital poetic și depunere de flori la bustul poetului Grigore Vieru de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”. Programul va continua la ora 14.00, în Sala „Google” a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, unde va avea loc simpozionul științific „Grigore Vieru, poetul în tihna cuvântului”. Prima zi se va încheia la ora 17.00, în Sala „Clasa Viitorului” a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, cu Gala Premiilor Festivalului şi un spectacol omagial cu participarea poetului Valeriu Matei, sopranei Ana Cernicova, interpretului Gheorghe Țopa, Maestru în Artă, a unor formații artistice consacrate de elevi și studenți.

Pe 28 septembrie, Festivalul se va desfășura la Strășeni. La ora 10.00 va avea loc evenimentul „Dar mai întâi să fii sămânță...” la bustul poetului Grigore Vieru din preajma Consiliului raional Strășeni, iar la ora 13.00,  Liceul Teoretic „Alecu Russo” din Cojușna va găzdui Concursul de inteligență literară „Sunt vechi – cu lacrima de-o seamă, cea de la care-mi iau ființă”, la care vor participa echipe de elevi de la opt licee din raionul Strășeni și din Chișinău.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!