ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Directorul unei companii și doi brokeri vamali vor ajunge pe banca acuzaților

10:42 | 29.09.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 29 sep. /MOLDPRES/. Un director de companie și doi brokeri vamali, care au cauzat statului prejudicii de peste șase milioane de lei (circa 320 de mii de euro), la importul produselor de tutun din Danemarca și Belgia, vor ajunge pe banca acuzaților, comunică MOLDPRES.

Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, directorul companiei a aranjat împreună cu brokerii să indice în actele de vămuire faptul că importau în R. Moldova „tutun și înlocuitori de tutun”, pe când în realitate, în urma probelor prelevate de oamenii legii și trimise la laborator, a fost stabilit că marfa constituie „tutun tăiat fin, destinat rulării în țigarete.”

Schema a fost deconspirată în primăvara anului curent, după reverificarea declarațiilor vamale. Astfel, oamenii legii au stabili că dreptul de import calculat a fost ilegal redus cu peste șase milioane de lei, pe care compania importatoare pusă sub învinuire a refuzat să le achite în folosul statului.

Potrivit legii, eschivarea de la achitarea drepturilor de import se pedepsește cu amendă de până la 350.000 lei sau cu închisoarea pentru un termen de până la cinci ani, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!