ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene

17:24 | 30.09.2022 Categorie: Comunicate

Diplomație economică: Cele mai importante realizări ale MAEIE și ale misiunilor diplomatice peste hotare în perioada septembrie – august 2022

Chişinău, 30 sep. /MOLDPRES/. Continuăm să promovăm o diplomație economică activă și eficientă, în baza conceptului 4D de politică externă a Republicii Moldova (Dezvoltare europeană, Dialog, Diasporă, Diplomație economică). Cele mai importante realizări ale Ministerului și Misiunilor Diplomatice peste hotare în perioada septembrie – august 2022:

22 - 27 septembrie – vinurile noastre vor fi și mai cunoscute în Canada datorită vizitei în Republica Moldova a unui grup de jurnaliști, bloggeri, influenceri, reprezentanți ai diferitor ziare și publicații canadiene specializate în vinuri. Proiectul a fost implementat cu suportul Ambasadei Republicii Moldova în Canada, MAEIE, Ministerului Culturii și Agenției de promovare a vinurilor în Canada „Vinohora Vins et Spiritueux”.

20 - 23 septembrie – despre noile oportunități de cooperare în domeniul comercial-economic și investițional a discutat viceprim-ministrul Nicu Popescu cu omologii săi din 17 țări, în marja celui de-al 77-lea segment înalt al Adunării Generale a ONU. Printre subiectele prioritare – determinarea noastră de a fi mai prezenți pe piețele din Egipt, India și Iordania.

19 - 22 septembrie – stabilirea contactelor directe și creșterea exportului pe piața egipteană a fost obiectivul vizitei la Cairo. Reprezentați ai MAEIE, Asociației Moldova Fruct, precum și a 5 companii interesate de piața egipteană au avut întrevederi la Federația Camerelor de Comerț, Consiliul pentru Exportul Agricol, Asociația pentru Îmbunătățirea Exporturilor Horticole, Grupul Canalul Suez pentru Agricultură etc. Vizita a fost organizată grație suportului USAID Moldova.

14 septembrie – potențialul de cooperare comercial-economică între Republica Moldova și România, precum și sectoarele cheie cu potențial de dezvoltare din țara noastră, au fost prezentate de Ambasada Republicii Moldova în România la Forumul economic realizat în cadrul programului Romanian Investment Zoom.

8 - 10 septembrie – produsele autohtone au fost promovate de Ambasada Republicii Moldova în Letonia la cel mai mare târg alimentar din statele Baltice, expoziția internațională Riga Food Summit. La standul Republicii Moldova, grație susținerii oferite de UN Women Moldova, au fost expuse produsele companiilor HoneyHouse, Biateca, ApiHerb, Flavorya, Unicorn Winery Moldova, Alterego, Moft, Regina Naturii, Orhei-Vit, Monicol și Carlevana.

8 septembrie - potențialul investițional și de afaceri al Republicii Moldova a fost prezentat în orașul Izmir de către Ambasada Republicii Moldova în Turcia. La eveniment au participat circa 100 oameni de afaceri, membri ai Camerei de Industrie din Regiunea Egee și Camerei de Comerț din Izmir.

28 august - în cadrul Sapporo Gourmet and Night View Festival, desfășurat în orașul Sapporo din Hokkaido, Republica Moldova a fost prezentată publicului japonez ca destinație turistică și țara unde se produce vin bun, calitatea căruia este apreciată în întreaga lume.

27 august – promovarea imaginii de țară și a vinurilor moldovenești la Festivalul Barevná devítka de către Ambasada Republicii Moldova în Cehia.

20 august – a IV-a ediție a Discover Moldova’s Finest, proiect conceput de MAEIE, a oferit oportunitatea mai multor companii să stabilească contacte directe cu ambasadorii Republicii Moldova – care sunt și promotorii produselor #MadeinMoldova peste hotarele țării. Evenimentul a fost organizat în marja Reuniunii Anuale a Ambasadorilor, în parteneriat cu UN Women Moldova, și a avut loc la Complexul istorico-arhitectural Manuc Bey. Companii: Les Perles, Lurity Hand Made, C’est Cher, Brasoveanka, Chika Clothes, Anastasia Posh, LenivetS, Daniela Butnaru, Moft Dulce, Lefrucom, FrigoDorAgro, Roada Domnească, Alterego, Consult LC, Azamet Pro, Vinăria Alter Ego și Vinăria Hîncești.

1 – 14 august – promovarea produsele #MadeinMoldova și a turismului vitivinicol din țara noastră la Iarmarocul Internațional Sf. Dominik de către Ambasada Republicii Moldova în Polonia.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!