ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Populară Chineză marchează Ziua Națională

08:26 | 01.10.2022 Categorie: Externe

Chişinău, 1 oct. /MOLDPRES/. Republica Populară Chineză își sărbătorește astăzi Ziua Națională, notează MOLDPRES.

China este învecinată cu Tadjikistan, Kârgâzstan, Kazahstan, Rusia, Mongolia, Coreea de Nord, Vietnam, Laos, Pakistan, Afganistan, Myanmar, India, Bhutan și Nepal. Țara are o suprafață de 9,6 mln de km2 și o populație de peste 1.400.000.000 de locuitori. Capitala Chinei este orașul Beijing, cu o populație de peste 20 mln de locuitori. China include 23 de provincii, cinci regiuni autonome, patru municipii de subordonare centrală (Beijing, Tianjin, Shanghai și Chongqing) și două regiuni administrative speciale, având în mare parte un sistem de autoguvernare (Hong Kong și Macao).  

Exportă metale neferoase, petrol, mașini și utilaje industriale, produse chimice, confecții, textile, mătase, bumbac, piei și produse agricole. Importă materii prime, echipament și semifabricate industriale, mijloace de transport, produse alimentare. Comerț exterior cu SUA, Japonia, Germania, Franța, Spania, Rusia și alte țări. De la introducerea reformelor economice în 1978, China a devenit una dintre economiile mari ale lumii, cu cea mai rapidă creștere economică. În 2013 a fost ca mărime a doua economie din lume, atât cu PIB-ul total nominal, cât și cu paritatea puterii de cumpărare și este, de asemenea, cel mai mare exportator și importator din lume de bunuri. China a contribuit cu peste 30% la creșterea economică mondială timp de mai mulți ani și a devenit principala sursă de stabilizare și putere pentru creșterea economică mondială.

Relaţiile diplomatice între Republica Moldova şi Republica Populară Chineză au fost stabilite la 30 ianuarie 1992. Conform datelor Biroului Național de Statistică, în anul 2021 volumul schimburilor comerciale a constituit 848,8 mln de dolari SUA, din care exportul de mărfuri moldovenești a însumat 12.399,07 mii de dolari, iar importul 836.516,19 mii de dolari, balanța comercială fiind negativă în defavoarea Republicii Moldova, de – 824.116,20 mii de dolari.

Într-un interviu acordat pe 30 septembrie Agenției Informaționale de Stat MOLDPRES și postului Public Radio Moldova de către Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze la Chișinău, Yan Wenbin, cu prilejul Zilei Naționale a Chinei, oficialul a menționat că la începutul stabilirii relațiilor diplomatice dintre cele două state, valoarea comerțului era de numai 70.000 de dolari SUA, iar în 2021 a crescut la 849 mln de dolari, China devenind al șaselea partener comercial al Moldovei. În prima jumătate a acestui an, valoarea comerțului bilateral dintre țările noastre a ajuns la 414 mln de dolari SUA, cu o creștere de 5.78% față de aceeași perioadă a anului trecut. Ca bun prieten și partener, China sprijină activ de mult timp dezvoltarea socială și economică a R. Moldova, centrala fotovoltaică de la Criuleni fiind un exemplu remarcabil în această ordine de idei.

”China și Moldova se susțin și se sprijină reciproc în orice moment. Aș dori să dau două exemple în acest sens. Primul îl constituie ajutorul moral și material pe care poporul moldovenesc l-a oferit Chinei în diferite moduri, după izbucnirea pandemiei de COVID-19. Partea chineză de asemenea a întins îndată o mână de ajutor părții moldovenești, venindu-i în sprijin cu numeroase loturi de ajutoare pentru prevenirea pandemiei și vaccinuri. Un alt exemplu: în urma declanșării crizei ucrainene, Ambasada Chinei a evacuat peste 3000 de cetățeni chinezi din Ucraina via Moldova, în numai o săptămână. Pe parcursul întregului proces, am primit sprijin total din partea Republicii Moldova, ceea ce m-a făcut să simt pe deplin prietenia, bunătatea și generozitatea poporului moldovean. Pentru a ajuta Moldova să facă față crizei refugiaților, China i-a oferit, de asemenea, ajutoare umanitare în valoare de cinci milioane de yuani”, a subliniat Ambasadorul Yan Wenbin.

Republica Populară Chineză a fost proclamată la 1 octombrie 1949.

img22007358

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!