ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

De Hramul Chișinăului, la Muzeul Orașului vor avea loc mai multe activități cultural-artistice

08:05 | 13.10.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 13 oct. /MOLDPRES/. Cu prilejul Hramului Chișinăului, astăzi și mâine, 13-14 octombrie, Muzeul de Istorie a Orașului vine cu un program cultural-științific variat. Acesta este organizat în parteneriat cu ÎS Poșta Moldovei, Centrul de Cercetări Filologice al USM, sub egida Direcției cultură a Consiliului municipal, informează MOLDPRES. 

Potrivit directorului muzeului, Valeria Suruceanu, evenimentul este dedicat „Turnului de apă” din Chișinău care a devenit simbolul orașului, marcând în anul acesta 130 de ani. Activitatea de bază a Muzeului de Istorie a Orașului Chișinău se desfășoară în această clădire istorică construită în 1892, actualmente – monument de arhitectură industrială de categorie națională, introdus în Registrul monumentelor Republicii Moldova protejate de stat, drept „Clădirea fostului castel de apă cu foișor de foc”. Turnul de apă, ca parte a primului furnizor de apă din orașul gubernial, a fost zidit pe cel mai înalt punct al orașului din acea perioadă. Proiectul primei rețele de alimentare cu apă a actualei capitale a fost inițiat de către primarul Carol Schmidt și realizat de o echipă mare de arhitecți și ingineri din Chișinău și Odesa, printre care arhitectul Alexandru Bernardazzi și inginerului englez Edmund Harris.

Manifestările cultural-artistice vor fi deschise astăzi, la ora 14.00. Va avea loc lansarea cărții poștale „Turnul de apă din Chișinău - 130 de ani”, elaborată de Poșta Moldovei. Ea va fi prezentată de Roman Cojuhari, administrator interimar al ÎS „Poșta Moldovei”.

În continuare va fi proiectat filmul documentar „Turnurile de apă: reperele simbolice ale Chișinăului”, realizat în cadrul proiectului științific „Cultura promovării imaginii orașelor Republicii Moldova prin intermediul artei și mitopoeticii”. Despre această peliculă vor vorbi Aliona Grati, doctor habilitat în filologie, conferențiar universitar și Mariana Șlapac, doctor habilitat, membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei. Tot aici va fi vernisată expoziția de pictură cu genericul „Orașul meu pe șapte coline” a artistei Inga Educ, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova.

Mâine, între orele 10:00-18:00 la Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău va avea loc un master-class în domeniul artelor textile: Tehnici tradiționale „Călătoria tapiseriei în timp”, prezentat de Raisa Lungu, membru al Uniunii Meșterilor Populari. El este organizat în parteneriat cu Asociația Regională a Laboratoarelor de Creație Populară din Tighina, cu suportul Programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii (V)”, finanțat de UE și implementat de PNUD.

img22007678

img22007678

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!