ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Teatrul National ”Mihai Eminescu” din Chișinău va participa la un festival din Brăila

07:20 | 18.10.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 18 oct. /MOLDPRES/. Teatrul Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău participă la Festivalul Internațional ”Mihail Sebastian”, care se desfășoară în perioada 18-20 octombrie la Teatrul ”Maria Filotti” din Brăila, România. Trupa Naționalului chișinăuian va juca pe 19 octombrie, la ora 18.00, spectacolul ”Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, informează MOLDPRES.

Din distribuţie fac parte Ghenadie Gâlcă, Diana Decuseară-Onica, Petru Oistric, Mihai Zubcu, Olga Guţu-Cucu, Petru Hadârcă, Nicolae Suveică, Draga-Dumitriţa Drumi-Focşa, Alexandru Pleşca,Victor Drumi, Iurie Focşa.

Potrivit organizatorilor, ediţia din acest an a Festivalului Internaţional “Mihail Sebastian” aduce în faţa publicului o surpriză – piesa “Steaua fără nume” în trei montări regizorale. Astfel, marţi, 18 octombrie, acest spectacol va fi prezentat de Cortina AG, în regia lui Vlad Zamfirescu, miercuri, 19 octombrie, va fi jucat de Teatrul Naţional “Mihai Eminescu” din Chişinău, în regia lui Alexandru Cozub, şi joi, 20 octombrie –  de Teatrul “Maria Filotti”, în regia lui Cristian Ban. 

Mihail Sebastian, pseudonimul lui Iosif Hechter, s-a născut la Brăila, România. Studiază dreptul și filozofia la București. Debutează în literatură cu volumul "Fragmente dintr-un carnet găsit". A publicat romanele: "De două mii de ani" (1934), "Orașul cu salcâmi" (1935), "Accidentul" (1940). Între anii 1935 și 1944 ține un jurnal intim, publicat postum abia în 1996. Ca dramaturg, publică prima piesă de teatru "Jocul de-a vacanța" în 1939. Mihail Sebastian s-a stins din viaţă pe 29 mai 1945 la București în urma unui accident rutier.

Prima ediție a Festivalului Internațional  ”Mihail Sebastian” a avut loc în 2013 la iniţiativa preşedintelui Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România (FCER), Aurel Vainer. Începând cu 2017, festivalul a dobândit un caracter internaţional, având participanţi din România, Argentina, Canada, Franța,  Germania, Israel, Portugalia și Republica Moldova. Evenimentul este organizat de Teatrul “Maria Filotti”  din Brăila în colaborare cu Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România.

img22007776

img22007776

img22007776

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!