ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chișinău a început conferința științifică internațională ”Securitatea regională în contextul soluționării conflictelor înghețate”

15:46 | 27.10.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 27 oct. /MOLDPRES/. Conferința științifică internațională ”Securitatea regională în contextul soluționării conflictelor înghețate” a demarat astăzi la sediul Agenției pentru Știință și Memorie Militară, comunică MOLDPRES.

La deschiderea evenimentului au fost prezenți ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, ambasadorul Lituaniei în Republica Moldova, Tadas Valionis, precum și academicieni, cercetători științifici, profesori, experți civili și militari, dar și invitați din Cehia, Georgia, Lituania, Polonia, R. Moldova, România etc.

În debutul activității, ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a reiterat importanța deosebită a reuniunii în contextul evoluțiilor actuale în mediul geopolitic de securitate, cu prezența unui război la hotarele Moldovei.

”Evenimentul oferă posibilitatea de a aborda un spectru larg de pericole și amenințări ce ţin de sistemul de securitate naţională, cu vulnerabilităţi şi ameninţări directe și indirecte, care, incontestabil, au un impact major asupra rezilienței societății și instituțiilor publice din Republica Moldova, precum și din statele din regiune. Provocările actuale de securitate influențează incontestabil și sectorul militar al țării noastre. În această ordine de idei, apreciez eforturile Agenției pentru Știință și Memorie Militară și Fundației Hanns Seidel la Chișinău de a desfășura această reuniune, unde vom avea posibilitatea să discutăm și să analizăm problemele și provocările actuale la adresa securității naționale și regionale, să identificăm perspective de asigurare a securizării sectoarelor statului, sub toate aspectele, dar și să abordăm soluții pentru conflictele înghețate din regiune”, a spus ministrul Nosatîi.

Evenimentul, care se desfășoară în perioada 27-28 octombrie, cuprinde două paneluri de discuții la subiectul ”Conflictele înghețate: impactul asupra securității naționale și regionale” și ”Evoluția mediului de securitate și a conflictelor înghețate în zona extinsă a Mării Negre”, dar și comunicări pe diferite teme actuale prezentate de experți de la Institutul de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice, Agenția pentru Știință și Memorie Militară, Institutul Național de Studii Strategice (Ucraina), Universitatea de Stat din Moldova și Institutul de Istorie, Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară (România), Academia Militară a Forțelor Armate ”Alexandru cel Bun” și alții.  

Conferința științifică internațională ”Securitatea regională în contextul soluționării conflictelor înghețate” este organizată de Agenția pentru Știință și Memorie Militară, în colaborare cu Fundația Hanns Seidel în Republica Moldova.

Foto: Ministerul Apărării

img22008103

img22008103

img22008103

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!