ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Polonia intensifică "derusificarea" spațiilor publice din țară

20:27 | 27.10.2022 Categorie: Externe

Varşovia, 27 oct. /MOLDPRES/. În cadrul campaniei de ''derusificare'' a spaţiilor publice care a fost intensificată de guvernul de la Varşovia odată cu războiul din Ucraina, autorităţile poloneze au demolat joi, 27 octombrie, patru monumente ridicate în timpul regimului comunist, relatează MOLDPRES cu referire la Agerpres.

Campania de derusificare are rolul de ''a face să dispară toate monumentele care glorifică sistemul comunist în Polonia'', a declarat directorul Institutului polonez al Memoriei Istorice (IPN), Karol Nawrocki. Toate aceste monumente ''simbolizează răutatea sistemului comunist'', astfel că ele trebuie înlăturate ''nu atât pentru estetica lor, ci mai mult pentru semnificaţia lor'', mai argumentează oficialul citat.

Monumentele au fost date jos simultan, dar mai rămân de distrus încă 30, după ce alte 20 de monumente de acelaşi fel au fost deja înlăturate.

Unul din monumentele recent demolate care purta inscripţia ''gratitudine Armatei Roşii'', a fost restaurat în anul 2017 cu un cost de 7.000 de euro, iar după ce Rusia a atacat Ucraina el a fost pictat în culorile drapelului ucrainean.

Unele primării poloneze, ''una sau două'', după aprecierea directorului institutului menţionat, şi-au exprimat dorinţa de a menţine în picioare monumentele incluse de acest institut în lista sa pentru ''derusificare''.

Primarul oraşului Dabrowa Górnicza, susţinut de mulţi localnici, s-a împotrivit demolării unui monument dedicat ''eroilor drapelului roşu'', întrucât în opinia sa acesta evocă revoluţia rusă, ''evenimente petrecute între 1905 şi 1908, fără legătură cu epoca comunistă din Polonia''. Cazul a ajuns în justiţie, iar în final un tribunal din Varşovia a autorizat păstrarea monumentului.

Legislativul polonez a adoptat în anul 2016 o lege ce reglementează înlăturarea oricărui vestigiu al epocii comuniste, autorizând eliminarea numelor de străzi şi a monumentelor care au legătură cu fosta Uniune Sovietică.

img22008110

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!