ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

UE a blocat 17 miliarde de euro în cadrul sancțiunilor aplicate Rusiei

13:27 | 29.10.2022 Categorie: Externe

Bruxelles, 29 oct. /MOLDPRES/. Peste 17 miliarde de euro au fost blocate de către Uniunea Europeană în cadrul sancţiunilor aplicate Rusiei după invadarea Ucrainei, a declarat comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, publicaţiilor din grupul belgian Funke, relatează MOLDPRES cu referire la Agerpres.

Comisarul a specificat că "până acum au fost blocate activele a 90 de persoane, peste 17 miliarde de euro în şapte state membre (ale Uniunii Europene - n. red.), inclusiv 2,2 miliarde în Germania", a spus comisarul.

Uniunea Europeană a adoptat opt pachete de sancţiuni împotriva Rusiei în cele opt luni de când a început invazia rusă în Ucraina. Politicienii ucraineni au cerut de mai multe ori ca activele respective să fie folosite pentru reconstrucţia ţării lor după război.

Reynders a afirmat că "dacă banii confiscaţi de UE provin din activităţi infracţionale, este posibil să fie dirijaţi către un fond de compensare pentru Ucraina. Cu toate acestea, suma nu este nici pe departe suficientă pentru finanţarea reconstrucţiei".

Oficialul european a spus că în cadrul sancţiunilor occidentale au fost blocate şi rezerve valutare de 300 de miliarde de euro ale băncii centrale a Rusiei. "Din punctul meu de vedere, este cel puţin posibil să se păstreze aceste 300 de miliarde ca garanţie că Rusia va contribui voluntar la reconstrucţia Ucrainei", a adăugat oficialul european.

img22008168

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!