ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitorul Nicolae Vieru ar fi împlinit 75 de ani

11:07 | 04.11.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 4 nov. /MOLDPRES/. Prozatorul, eseistul și publicistul Nicolae Vieru ar fi împlinit astăzi 75 de ani, notează MOLDPRES.

Potrivit scriitorului Vladimir Beșleagă, mai toate nuvelele lui Nicolae Vieru sunt dominate de o cuceritoare atmosferă poetică, dar reținem numaidecât și priceperea nuvelistului de a surprinde și de a zugrăvi cu siguranță anumite trăsături ale eroilor, trăsături care îi exprimă mai bine decât ar face-o careva descrieri lungi și obositoare. ”Romanul său „Omul din oglindă” este un roman absolut modern. „Nicolae Vieru era preocupat de temele veșnice: viața, sensul vieții, dragostea şi moartea”, a subliniat Vladimir Beșleagă.

În context, scriitorul Arcadie Suceveanu, a menționat că Nicolae Vieru este cel mai important prozator al generației anilor ’70. „În cazul lui Nicolae Vieru, timpul n-a avut răbdare și a fost necruțător cu el. A murit la doar 48 de ani, când abia se coace un prozator. Totuși, el a reușit să-și dea măsura talentului. Aceasta o demonstrează proza sa scurtă și romanele sale ”Omul din oglindă”, „Inele de iarbă”, „Râul și frunza”, „Studioul Ileana-Film” ș.a. A fost un prozator viguros, care a mers pe filonul prozei psihologice și analitice. Ar fi bine ca acest prozator să fie readus în actualitate”, a accentuat Arcadie Suceveanu.

Nicolae Vieru s-a născut în 1947 în comuna Bezeni, raionul Florești. A studiat la Facultatea de Istorie a Universității de Stat din Moldova, după care a absolvit Cursurile Superioare de Literatură la Institutul „M. Gorki” din Moscova (1974-1976). A fost redactor la ziarul „Tinerimea Moldovei” (1968-1971), la Editura „Literatura Artistică” (1979-1981) și la revista „Nistru” (1988-1992). A activat în calitate de redactor-șef la studioul „Moldova-film”, iar în 1995 a fost numit director la Editura „Hyperion”.

A debutat cu poezie în ziarul „Tinerimea Moldovei”, în 1965, iar în 1974 debutează editorial cu culegerea de nuvele ”Vânt și lumină”, urmat de volumele de nuvele ”Maria” (1977), ”Întoarcerea cailor” (1982), ”Noli me tangere” (1991), ”Târziu și rece” (2003), romanele ”Inele de iarbă” (1981), ”Râul și frunza” (1982), ”Omul din oglindă” (1984, 2004), ”Studioul „Ileana-film” (1988) și altele. Sub îngrijirea sa, la Editura „Basarabia” sunt tipărite, în 1993, operele ”Arta refugii” și ”Din calidor” de Paul Goma. În 1982, a fost distins la Moscova, cu Premiul „Boris Polevoi” pentru romanul ”Râul și frunza”.

Nicolae Vieru s-a stins din viață la 3 martie 1995 la Chișinău.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!