ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ONU a adoptat o rezoluție care denunță ocuparea peninsulei Crimeea de către Rusia

09:11 | 17.11.2022 Categorie: Externe

New York, 17 nov. /MOLDPRES/. O rezoluţie care denunţă ocuparea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea ca fiind ilegală şi "condamnă încălcările drepturilor omului şi abuzurile" comise împotriva populaţiei din zonă, a fost adoptată miercuri de o comisie a Adunării Generale a ONU, relatează MOLDPRES cu referire la AGERPRES.

Rezoluția, axată pe situaţia drepturilor omului în Crimeea şi promovată de Ucraina şi unii dintre aliaţii săi, a fost adoptată cu 78 de voturi pentru, 14 împotrivă şi 79 de abţineri.

În textul documentului, Comisia a treia a Adunării Generale "solicită Federaţiei Ruse să înceteze imediat agresiunea împotriva Ucrainei şi să îşi retragă necondiţionat toate forţele militare de pe teritoriul Ucrainei în cadrul graniţelor sale recunoscute la nivel internaţional".

Sunt incluse de asemenea o serie de apeluri către Moscova cu privire la situaţia din Crimeea, pe care a ocupat-o în 2014 şi ulterior a anexat-o.

Organismul ONU solicită măsuri pentru a pune capăt imediat tuturor încălcărilor şi abuzurilor privind drepturile omului, denunţând, de exemplu, detenţiile arbitrare, dispariţiile forţate şi tortura.

Rezoluția de 14 pagini solicită Rusiei să elibereze imediat "cetăţenii ucraineni care au fost reţinuţi ilegal" şi pe cei care au fost transferaţi cu forţa pe teritoriul rus, să respecte libertatea de exprimare, de asociere şi de întrunire paşnică şi să se asigure că populaţia are acces la educaţie în limbile ucraineană şi tătară.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat adoptarea rezoluţiei într-un mesaj pe Twitter, în care a mulţumit ţărilor care "şi-au schimbat opinia" şi au susţinut-o.

''Acest război a început cu Crimeea şi se va termina cu Crimeea. Peninsula noastră va fi eliberată, ca toate pământurile ucrainene'', a scris Zelenski.

Rezoluţia votată miercuri a primit mult mai puţin sprijin decât altele pe care Ucraina şi aliaţii săi le-au propus de la începutul invaziei ruseşti, în februarie, care au trecut, în general, cu majorităţi covârşitoare. 

Foto: unric.org

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!