ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Secretarul general al NATO a cerut țărilor membre mai multă unitate

18:10 | 21.11.2022 Categorie: Externe

Madrid, 21 nov. /MOLDPRES/. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a recunoscut luni la Madrid, că sprijinul pentru Ucraina în faţa invaziei ruse "are un preţ" pentru toţi, dar a insistat asupra menţinerii unităţii împotriva agresorului pentru a evita "plata unui preţ mai mare", relatează MOLDPRES cu referire la AGERPRES.

În cadul celei de-a 68-a Adunări Parlamentară NATO de la Madrid, Stoltenberg a spus "că acest ajutor are un preţ. În ţările noastre, multe persoane se confruntă cu o criză a costului vieţii. Facturile la energie şi alimente sunt în creştere".

Oficialul NATO a subliniat că "preţul pe care îl plătim în calitate de aliaţi NATO se măsoară în bani, în timp ce statul ucrainean plăteşte cu sânge acest preţ".

"Dacă permitem ca preşedintele rus Vladimir Putin să câştige, va trebui să plătim cu toţii un preţ mult mai mare", a subliniat Stoltenberg.

El i-a îndemnat pe parlamentarii care participau la Adunarea Alianţei de la Madrid "să menţină cursul împreună". "Contez pe voi toţi, ca membri ai parlamentelor, să rămânem uniţi!", a menționat Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a amintit că în timpul summitului "transformator" al NATO, desfăşurat în iunie anul trecut la Madrid, au fost adoptate "decizii foarte importante într-un moment critic pentru alianţă".

"Am decis să ne intensificăm sprijinul pentru Ucraina, să ne consolidăm în continuare capacitatea de descurajare şi apărarea, invitând totodată Finlanda şi Suedia să devine membre ale NATO. De asemenea, am adoptat conceptul strategic pentru a adapta alianţa la o lume mai periculoasă şi mai competitivă", a spus Stoltenberg.

Liderul NATO  a apreciat că, pentru ca aliaţii să îşi poată consolida în continuare capacităţile, "trebuie să investim mai mult": "2% din PIB pentru apărare ar trebui să fie considerat un prag, nu un plafon pentru investiţiile noastre".

Stoltenberg a subliniat că războiul în Ucraina "a scos la iveală unele vulnerabilităţi-cheie", precum dependenţa puternică de petrolul şi gazele ruseşti, în timp ce Rusia "a transformat energia în armă şi a încercat să o folosească pentru a ne şantaja şi a ne împiedica să sprijinim Ucraina".

Foto: lemonde.fr

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!