ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ajutorul care va fi acordat de SUA și UE Ucrainei se va ridica la încă 6,8 miliarde de euro

07:31 | 23.11.2022 Categorie: Externe

Washington, 23 nov. /MOLDPRES/. Un ajutor financiar de 4,5 miliarde de dolari vor oferi Ucrainei Statele Unite. Pe de altă parte, Uniunea Europeană vine cu un ajutor separat de 2,5 miliarde de euro, acesta din urmă reprezentând a doua tranşă dintr-un pachet de asistenţă financiară de cinci miliarde de euro, au anunţat secretara Trezoreriei SUA, Janet Yellen, şi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează MOLDPRES cu referire la Digi24.

Noul ajutor financiar american, combinat cu ajutorul militar pe care SUA îl oferă Ucrainei, este un instrument important în rezistenţa acestei ţări în faţa invaziei ruse. Ajutorul acordat de SUA pentru Ucraina ajunge astfel la 13 miliarde de dolari, precizează secretara Trezoreriei SUA, care însă îndeamnă şi "alţi donatori să sporească asistenţa pentru Ucraina".

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat eliberarea unei tranşe de 2,5 miliarde de euro dintr-un ajutor financiar acordat de UE statului ucrainean. Mai există o restanță față de Kiev de 500 de milioane de euro din pachetul de 5 miliarde de euro, ultima tranşă din acest ajutor urmând să fie eliberată la sfârşitul anului. Reprezentanți ai Comisiei Europene  au confirmat că pentru anul viitor este avut în vedere un ajutor financiar european de 18 miliarde de euro pentru Ucraina, cu plăţi efectuate periodic pe parcursul anului. "Vom continua să susţinem Ucraina atât timp cât va fi nevoie", a asigurat Ursula von der Leyen.

Foto: cnn.com

img22008910

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!