ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Direcției comunicare și relații publice a Parlamentului

15:43 | 01.12.2022 Categorie: Comunicate

Deputații au aprobat, în prima lectură, proiectul de lege care prevedere reducerea impactului asupra mediului al gazelor fluorurate cu efect de seră

Chişinău, 1 dec. /MOLDPRES/. Proiectul de lege care reglementează introducerea pe piață a produselor și echipamentelor care conțin gaze fluorurate cu potențial înalt de încălzire globală a fost aprobat de Legislativ, în prima lectură. Documentul asigură transpunerea în legislația națională a prevederilor actelor UE în domeniul mediului.

Scopul inițiativei legislative este reducerea impactului asupra mediului înconjurător al gazelor fluorurate cu efect de seră (gaze F). De menționat că grupa cea mai răspândită de gaze fluorurate o constituie hidrofluorcarburile (HFC), care sunt utilizate preponderent ca agenți de refrigerare în echipamentele frigorifice, de climatizare și pompe de căldură.

Documentul prevede reglementarea măsurilor de izolare, prevenire a scurgerilor, utilizare, recuperare și distrugere a gazelor F. Agenția de Mediu va emite autorizații pentru importul, exportul, reexportul și tranzitul fiecărui lot de gaze floururate cu efect de seră, precum și pentru produsele și echipamentele care conțin astfel de gaze. Autorizația se va elibera în termen de 10 zile lucrătoare de la momentul depunerii cererii și va fi valabilă pe parcursul unui an calendaristic.

Totodată, vor fi reduse treptat cantitățile importate de hidrofluorcarburi. De asemenea, treptat, vor fi introduse interdicții cu privire la vânzarea de noi echipamente, cum ar fi anumite categorii de frigidere și congelatoare, sisteme de climatizare, spume și aerosoli care conțin gaze F, în cazul în care există alternative mai sigure și mai puțin poluante. Va fi interzisă și eliberarea voluntară de gaze F, dacă aceasta nu este necesară tehnic pentru utilizarea preconizată. În același timp, întreprinderile vor fi obligate să raporteze anual cantitățile de gaze F produse, importate, exportate și distruse, precum și modul de utilizare a acestora.

Proiectul de lege privind gazele fluorurate cu efect de seră, elaborat de Ministerul Mediului, a fost susținut în prima lectură de 63 de deputați.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!