ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un eveniment cu genericul ”Pași spre Centenarul Marii Uniri” a avut loc la un muzeu din capitală

18:13 | 01.12.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 1 dec. /MOLDPRES/. Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a organizat astăzi un eveniment cu genericul „Pași spre Centenarul Marii Uniri”, în cadrul căruia a avut loc prezentarea filmului „Drumul tatei” și a cărții „Traseul Centenarului Marii Uniri 1918-2018. Jurnal de drum la pas”, informează MOLDPRES.

Protagonist al evenimentului a fost Ion Mărgineanu, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, unul dintre semnatarii Declarației de Independență, profesor de limba franceză și germană.  

Potrivit directorului instituției, Petru Vicol, în anul 2018 Ion Mărgineanu, la vârsta de 78 ani, timp de o lună, a mers pe jos 520 de kilometri, de la Bălți spre Alba Iulia, pentru a participa la celebrarea Centenarului Marii Uniri. Pe parcursul călătoriei, Ion Mărgineanu a făcut notițe în fiecare seară, în baza cărora a fost tipărită cartea „Traseul Centenarului Marii Uniri 1918-2018. Jurnal de drum la pas”. Cu susținerea copiilor săi, a fost realizat filmul „Drumul tatei”.

După prezentare, publicul a avut posibilitatea să discute cu protagonistul manifestării. ”Am vrut să duc la Alba Iulia mesajul meu că bălțenii au fost primii care s-au pronunțat pentru Marea Unire în 1918. Sunt nespus de fericit că am reușit, la vârsta mea, să parcurg acest drum și să transmit la Alba Iulia mesajul meu pentru Unire”, a spus Ion Mărgineanu.

La sfârșit, participanții la eveniment au ascultat un recital muzical oferit de chitarista Daniela Gîrdea, elevă la Liceul Teoretic „Spiru Haret”.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!