ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cooperarea moldo-japoneză a fost discutată de președintele Maia Sandu cu membrii Parlamentului nipon

10:37 | 02.12.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 2 dec. /MOLDPRES/. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit la Tokyo cu mai mulți membri ai Legislativului nipon. În cadrul întrevederii, șefa statului le-a vorbit parlamentarilor niponi despre Moldova și cooperarea bilaterală cu Japonia, dar și despre reformele desfășurate în contextul procesului nostru de integrare europeană, a comunicat agenției MOLDPRES Serviciul prezidențial de presă.

„Le-am povestit despre lupta noastră pentru democrație și drumul spre Uniunea Europeană, despre eforturile de a reforma sectoarele-cheie și a construi un stat în care fiecare cetățean se bucură de respect. Am menționat relația excelentă pe care o avem cu Japonia, care este al treilea cel mai important partener de dezvoltare al Moldovei, cu contribuții generoase în agricultură și sistemul de sănătate, în infrastructura locală”, a subliniat șefa statului. Printre exemplele relevante în acest sens se numără proiectul 2KR, în valoare de 26,54 milioane USD, prin care fermierii noștri au putut să-și sporească producția agricolă. La fel, recent, Guvernul a semnat cu partea niponă un acord de grant, în valoare de peste șapte milioane de euro, prin care vor fi cumpărate echipamente performante pentru cinci instituții medicale publice din țară.

Președintele Maia Sandu a vorbit și despre incertitudinea în care a fost aruncată regiunea noastră de războiul Rusiei contra Ucrainei, evidențiind cele mai mari probleme cu care se confruntă R. Moldova din această cauză. „Proiectele de diversificare și de eficiență energetică vor aduce rezultate palpabile în timp, însă Moldova are nevoie de sprijin acum, pentru a nu mai depinde de furnizorii care folosesc resursele energetice ca armă”, a adăugat șefa statului.

Maia Sandu a avut, în prima zi a vizitei la Tokyo, o întrevedere și cu președintele Camerei Reprezentanților din Parlament, Hiroyuki Hosoda. Discuția s-a axat pe securitatea regională și cooperarea bilaterală. Șefa statului și-a exprimat convingerea că, în pofida tuturor crizelor, Moldova va reuși să realizeze reformele, să îmbunătățească mediul de afaceri și să devină o destinație atractivă pentru investiții.

Președintele Maia Sandu efectuează, în perioada 1-3 decembrie, o vizită la Tokyo.

Foto: Președinție

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!