ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul finlandez consideră că Europa "nu este suficient de puternică" să stea singură în fața Rusiei

11:58 | 02.12.2022 Categorie: Externe

Sydney, 2 dec. /MOLDPRES/. Un bilanţ "foarte sincer" al capacităţilor Europei în lumina războiului Rusiei împotriva Ucrainei a făcut premierul finlandez Sanna Marin vineri, 2 decembrie. Ea considerâ că Europa "nu este suficient de puternică" să stea singură în faţa Moscovei, relatează MOLDPRES cu referire la Agerpres.

Lidera ţării candidate la aderarea la NATO, în timpul vizitei sale în Australia, a subliniat că invazia şi ocuparea Ucrainei vecine de către Rusia a scos la iveală slăbiciunile şi erorile strategice ale Europei faţă de Moscova.

"Trebuie să fiu foarte sinceră (....) cu dumneavoastră, Europa nu este suficient de puternică în acest moment, am avea probleme fără Statele Unite", a spus Marin la Lowy Institute, un think-tank din Sydney.

Premierul finlandez a insistat că Ucraina trebuie să fie ajutată prin "toate mijloacele", adăugând că Statele Unite au jucat un rol central în furnizarea de arme Kievului, a mijloacelor financiare şi ajutorului umanitar necesar pentru a opri înaintarea Rusiei.

"Trebuie să ne asigurăm că întărim de asemenea aceste capacităţi în ceea ce priveşte apărarea europeană, industria europeană de apărare şi că putem face faţă diferitelor tipuri de situaţii", a spus ea.

Finlanda şi-a câştigat independenţa faţă de Rusia în urmă cu aproape 105 ani şi, cu toate că în mare parte slab înarmată, a provocat pierderi grele armatei sovietice invadatoare la scurt timp după aceea, potrivit AFP.

Sanna Marin a criticat politicile Uniunii Europene care pun accentul pe importanţa angajamentului cu preşedintele rus Vladimir Putin şi a spus că blocul ar trebui să asculte statele membre ce făceau parte din Uniunea Sovietică până la prăbuşirea acesteia.

Încă din 2004, naţiuni precum Estonia şi Polonia au cerut celorlalţi membri ai UE să adopte o atitudine mai dură faţă de Putin, o poziţie temperată de Franţa, Germania, Italia şi Grecia, care favorizează legăturile economice mai strânse cu Moscova.

"De mult timp, Europa construieşte o strategie faţă de Rusia pentru a ne strânge legăturile economice, pentru a cumpăra energie de la Rusia (...), ne-am gândit că asta ar preveni un război", dar această abordare s-a dovedit a fi "total greşită", a criticat dna Marin.

"Nu le pasă de legăturile economice, nu le pasă de sancţiuni. Nu le pasă de nimic din toate astea", a criticat dur premierul finlandez.

Imediat după debutul invaziei ruse în Ucraina, Finlanda și Suedia au depus cereri de aderare la NATO.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!