ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Direcției comunicare și relații publice a Parlamentului

16:36 | 02.12.2022 Categorie: Comunicate

Parlamentul a găzduit ședința Consiliului Național pentru drepturile persoanelor cu dizabilități

Chişinău, 2 dec. /MOLDPRES/. Parlamentul a găzduit, astăzi, întrunirea membrilor Consiliului Național pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, la care au participat președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, membrele comisiei, Ana Oglinda și Maria Pancu, oficiali de la Guvern, reprezentanți ai societății civile și experți. 

La ședința Consiliului au fost prezentate informații privind majorările din acest an ale prestațiilor sociale pentru persoanele cu dizabilități, inclusiv creșterea prestațiilor urmare a indexării pensiei minime; majorarea compensațiilor la transport pentru persoanele cu dizabilități locomotorii; acordarea suplimentului de solidaritate, etc. De asemenea, au fost prezentate proiecte și inițiative în curs de realizare sau de promovare.   

Au fost oferite și informații statistice pe componenta dizabilitate în Republica Moldova, prezentate de directoarea Proiectului „Date pentru impact în Moldova”, Camelia Gheorghe. ”Este extrem de important pentru planificare și organizare să înțelegem ce măsurăm, unde sunt persoanele cu dizabilități, de ce servicii beneficiază, câți copii cu dizabilitate severă avem încadrați în școli. Lucrurile trebuie făcute bazându-ne pe evidență”, a spus în context Dan Perciun.  

Parascovia Munteanu, consultantă GIZ Moldova, a vorbit despre Programul național de dezinstituționalizare a persoanelor cu dizabilități, modificat în baza evaluării intermediare. Crizele pandemică, dar și umanitară și energetică, generate de război, impun necesitatea de a aplica modificările cât mai rapid, a punctat experta. Principiul de bază integrat în noul program este de ”a nu lăsa pe nimeni în urmă”. Diana Zgherea de la Casa comunitară Baimaclia a făcut o prezentare la subiectul dreptului persoanelor cu dizabilități la viață independentă și trai în comunitate.

Dan Perciun a scos în evidență prioritățile pentru următoarea perioadă. Prima este programul de dezvoltare a educației incluzive pentru copiii cu cerințe educaționale speciale (CES) ori cu dizabilități. Cea de-a doua este reforma Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică (CRAP) și a serviciilor raionale/municipale de asistență psihopedagogică (SAP). Cel de-al treilea obiectiv este implementarea programului de intervenție timpurie. De asemenea, se va lucra pe identificarea și agrearea indicatorilor statistici prioritari. Planul național de asigurare a condițiilor de accesibilitate la infrastructura socială pentru persoane cu dizabilități este un alt obiectiv important. Urmează a fi lansate și planul de dezinstituționalizare, dar și planul național de incluziune socială a persoanelor cu dizabilități. Președintele Comisiei de specialitate s-a referit și la alte priorități, mulțumind autorităților executive specializate, societății civile, experților și donatorilor externi pentru eforturi în realizarea obiectivelor propuse. Totodată, deputatul a remarcat că sfaturile pe care înseși persoanele cu dizabilități le oferă în cadrul Consiliului Național pentru drepturile persoanelor cu dizabilități sunt utile și importante în ajustarea programelor și planurilor la așteptările reale ale acestor oameni.   

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!