ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vecinii Rusiei au început să procure lansatoare de rachete HIMARS

17:30 | 03.12.2022 Categorie: Externe

Tallinn, 3 dec. /MOLDPRES/. Centrul estonian pentru investiții în apărare a anunțat sâmbătă că Estonia a semnat un contract pentru achiziţionarea de sisteme de lansatoare de rachete americane HIMARS, pentru suma de 200 de milioane de dolari, relatează MOLDPRES cu referire la AGERPRES.

Magnus-Valdemar Saar, directorul executiv al ECDI, a încheiat acordul vineri cu Agenţia americană de cooperare pentru apărare şi securitate (DSCA), o agenţie a Departamentului Apărării din SUA, pentru a îmbunătăţi "capacitatea de tir indirect" (adică asupra ţintelor care nu sunt vizibile pentru operatorul bateriei) a forţelor estoniene, potrivit unui comunicat.

Lansatoarele de rachete HIMARS au fost furnizate Ucrainei de către Statele Unite, sporindu-i capacitatea de apărare în faţa invaziei ruse, lansate pe 24 februarie.

Estonia, vecină cu Rusia, şi-a crescut de atunci cheltuielile pentru apărare, la fel şi statele vecine baltice, Lituania şi Letonia, precum şi Polonia.

Achiziția HIMARS este cea mai importantă procurare de arme realizată vreodată de Estonia. În cadrul acestui contract, partea estonă va furniza muniţie, precum şi soluţii de comunicare, de pregătire şi de logistică, a declarat Ramil Lipp, şeful departamentului de armament al ECDI.

Guvernul de la Tallinn n-a precizat numărul exact de rachete, însă se cunoaște că sunt de diferite tipuri, raza lor de acţiune variind de la 70 la 300 de km. Ele vor fi livrate din 2024.

Lituania şi-a anunţat și ea  intenţia de a cumpăra opt sisteme de lansatoare de rachete HIMARS, pentru suma de 495 de milioane de dolari.

Foto: pnp.ru

img22009274

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!