ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Bursa pentru șomerii înmatriculați la cursuri de formare profesională urmează a fi majorată

14:29 | 07.12.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 7 dec. /MOLDPRES/. Bursa pentru șomerii înmatriculați la cursuri de formare profesională urmează a fi majorată de la 15% la 35% din salariul mediu pe economie pentru anul precedent. Comisia parlamentară protecție socială, sănătate și familie a aprobat astăzi raportul, iar Comisia parlamentară economie, buget și finanțe – coraportul privind modificările legislative, transmite MOLDPRES.

Potrivit documentului, șomerii care inițiază o afacere vor primi o subvenție majorată de la 50% la 80%, dar nu mai mult de 20 de salarii medii pentru anul precedent, din cheltuielile necesare pentru înființarea afacerii.  

Totodată, urmează a fi exclus termenul de trei luni după demisie sau concediere, la expirarea căruia persoanele care beneficiază de indemnizații de eliberare din serviciu au dreptul de a beneficia de ajutorul de șomaj.

De asemenea, se reduce, de la 18 la 12 luni, termenul de angajare și menținere a locului de muncă de către angajatorii care beneficiază de subvenționarea costurilor pentru crearea sau adaptarea locului de muncă pentru persoanele cu dizabilități.

Autorii documentului au propus modificări care vor simplifica procedura de obținere a licenței pentru activitatea de plasare în câmpul muncii în străinătate a cetățenilor Republicii Moldova, precum și ajustări referitoare la suspendarea acestei licențe.

Proiectul de lege va fi supus dezbaterilor în plenul Legislativului.

Foto: Parlament

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!