ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cancelarul german discută despre crearea unui scut antirachetă cu mai multe țări europene

12:46 | 08.12.2022 Categorie: Externe

Berlin, 8 dec. /MOLDPRES/. Cancelarul german Olaf Scholz  își dorește un scut de apărare antirachetă în următorii cinci ani, relatează MOLDPRES cu referire la AGERPRES.

Într-un interviu publicat joi de grupul media german Funke,  Scholz a declarat că ''chiar acum guvernul discută cu producătorii de diferite sisteme pentru a fi pregătiţi pentru decizii concrete''.

Șeful guvernului federal şi-a reiterat obiectivul de creştere la 2% din PIB a proporţiei bugetului pentru apărare al Germaniei, obiectiv stabilit de NATO pentru ţările sale membre, inclusiv cu extinderea apărării aeriene pentru un aşa-numit Scut al Cerului cu alte state din Uniunea Europeană.

24 februarie 2022, ziua  debutului  invaziei ruse din Ucraina a constituit un moment de cotitură pentru politica germană în domeniul apărării, antrenând crearea unui fond special de aproximativ 100 de miliarde de euro, de la bugetul federal, pentru investiţii şi proiecte de înarmare.

Imediat după începutul războiului, cancelarul Olaf Scholz a anunţat o creştere masivă a cheltuielilor pentru apărare, precizând că acestea vor depăşi pragul de 2% din PIB stabilit ca angajament de statele membre NATO, în contextul în care conflictul din Ucraina a forţat Berlinul să-şi regândească politica externă şi de securitate.

Foto: ziare.com

img22009439

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!