ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ucraina are nevoie urgentă de 800 de milioane de euro pentru a trece de iarnă

15:07 | 13.12.2022 Categorie: Externe

Kiev, 13 dec. /MOLDPRES/. Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat marţi că ţara sa, a cărei infrastructură energetică este devastată de atacurile ruseşti, are nevoie de un ajutor de urgenţă de "cel puţin 800 de milioane de euro" pentru a face faţă nevoilor populaţiei în timpul iernii, relatează MOLDPRES cu referire la AGERPRES.

Președintele ucrainean a spus într-o intervenție prin legătura video în deschiderea unei conferințe internaționale, organizată la Paris că Ucraina "are nevoie de mai multe categorii de echipamente, de transformatoare, de echipamente pentru restaurarea reţelelor de înaltă tensiune, de turbine de gaz".

"Sistemul nostru energetic are nevoie, cel puţin până la încheierea sezonului de încălzire, de un ajutor de urgenţă din partea sistemului energetic european, adică importul de electricitate din ţările UE în Ucraina", a subliniat Zelenski.

Șeful statului ucrainean a menționat că "acest lucru ar costa aproximativ 800 de milioane de euro. Sper că aceste decizii vor fi luate în cadrul conferinţei".

Parisul organizează marţi o conferinţă internaţională de sprijin pentru Ucraina cu scopul, potrivit preşedintelui Emmanuel Macron, "de a-i ajuta pe ucraineni să treacă iarna", în contextul în care forţele ruse au lansat din octombrie o campanie de distrugere sistematică a infrastructurii civile şi energetice a ţării.

Foto: telegram

img22009578

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!