ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Comisiei Naționale a Pieței Financiare

13:16 | 14.12.2022 Categorie: Comunicate

Decizii ale Consiliului de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare 

Chişinău, 14 dec. /MOLDPRES/. În cadrul ședinței din 13 decembrie 2022, Consiliul de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), potrivit obiectivelor de bază și atribuțiilor conferite de legea-cadru, a aprobat o serie de decizii aferente pieței financiare nebancare, inter alia:

I. Autorizare

* Înregistrarea în Registrul emitenților de valori mobiliare a restructurării emisiunilor anterioare de valori mobiliare, plasate de Societatea pe acțiuni  „VICCON”, prin mărirea valorii nominale a unei acțiuni ordinare nominative de la 1 leu la 3 lei, și majorarea capitalului social cu 480 000 lei din contul capitalului propriu. Capitalul social al societății după restructurarea emisiunilor va constitui 720 000 lei, divizat în 240 000 acțiuni ordinare nominative de clasa I, cu valoarea nominală de 3 lei.

* Autorizarea reorganizării prin transformare în societăți cu răspundere limitată a societăților pe acțiuni: „ETER-C”, „CHIHLIMBAR-NORD” și  „VITA-LIC”.

* Radierea din Registrul emitenților de valori mobiliare, în rezultatul reorganizării prin transformare în societate cu răspundere limitată, a valorilor mobiliare emise anterior de societățile pe acțiuni:

- Institutul de proiectări „GAZPROIECT”, în număr de 38 850 acțiuni ordinare nominative;

- „FIRST AUDIT INTERNATIONAL”, în număr de 12 000 acțiuni ordinare nominative.

* Aprobarea candidaturii dnei Alina Osoianu pentru exercitarea în calitate de Director executiv al Biroului Național al Asigurătorilor de Autovehicule, pentru un nou mandat.

* Aprobarea societății de audit ,,FLAGMAN-D ACCOUNTING” SRL delegată pentru exercitarea împuternicirilor contabilului-șef la următoarele entități: AA „MODERN-ASIG” SRL, AA „RURAL-ASIG” SRL, AA „VILMAX ASIG” SRL, BA „BROKER EXPERT” SRL, BAR „DIPLOMAT BROKER” SRL, BAR „PRO CREDO GRUP” SRL și BAR „PROCOMPASGRUP” SRL.

* Aprobarea societății de audit ,,FAI AUDIT ȘI CONSULTANȚA” SRL delegată pentru exercitarea împuternicirilor contabilului-șef al BAR „GLOBAL BROKER” SRL.

* Înregistrarea AA „REDUTA ASIGURARE” SRL în Registrul agenților de asigurare și agenților bancassurance. De asemenea, a fost aprobată candidatura dlui Sergiu Chișlaru în funcția de administrator al acestei entități.

* Aprobarea dnei Carolina Tihon în calitate de persoană cu funcție de răspundere – administrator al BAR ,,PRACTIC-ASIG” SRL.

II. Supraveghere

* Ca urmare a monitorizării din oficiu a respectării legislației în domeniul prevenirii și spălării banilor și finanțării terorismului de către Depozitarul Central Unic al Valorilor Mobiliare, Consiliul de Administrație a dispus aplicarea unor măsuri în contextul constatării abaterilor de la prevederile legislației în cauză.

* Inițierea controlului complex privind respectarea de către AEÎ „BRD FINANȚE” a cadrului normativ aferent activității asociațiilor de economii și împrumut, pentru perioada de activitate 01.12.2019-30.11.2022.

*  Inițierea procedurii administrative în vederea efectuării controlului complex privind verificarea respectării legislației aferente domeniului pieței de capital de către CB „Daac-Invest” SA pentru perioada de activitate 01.12.2019-01.12.2022.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!