ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Alexandru Ermurache și-a expus lucrările la Centrul ”C. Brâncuși”

18:46 | 15.12.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 15 dec. /MOLDPRES/. O expoziție personală de grafică digitală cu genericul ”Metafore vizuale”, a  artistului plastic Alexandru Ermurache, la 50 de ani de la naștere, a fost vernisată astăzi la Centrul Expozițional ”Constantin Brâncuși” din capitală, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Alexandru Ermurache a menționat că expoziția cuprinde 87 de lucrări. ”Pentru prima dată am expus lucrări de grafică digitală în 1999 la Muzeul Național de Artă al Moldovei, apoi la Cimișlia și la Biblioteca Națională. În total, până în prezent am realizat peste 27 de mii de lucrări de grafică digitală. Cu toate că lucrez în diverse tehnici (ulei, pastel, acuarelă, acril etc.), mi-am dat seama că grafica digitală  deschide unui artist mari posibilități, spre deosebire de pensulă. Este ceva între vis și realitate”, a precizat autorul.

În context, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Florina Breazu a afirmat că metafora cu care vine Alexandru Ermurache presupune un alt limbaj figurat prin care putem să vedem alte lucruri. ”Acest limbaj figurat este asociat cu tehnica pe care o abordează și care nu stă la îndemâna oricărui artist. Cred că prin această abordare, artistul vrea să ne demonstreze posibilitățile de exprimare pe care ni le oferă tehnologiile actuale”, a subliniat Florina Breazu.

Potrivit vicepreședintelui  UAP, Dumitru Bolboceanu această expoziție de grafică pe calculator impresionează, iar artistul plastic Valeriu Herța a remarcat că aceasta este o premieră pentru R. Moldova.

Alexandru Ermiurache s-a născut la 24 decembrie 1972 în satul Izbiște, raionul Criuleni. În 1992, a absolvit Liceul Republican de Arte Plastice „Igor Vieru” din Chișinău și în 1999 - Facultatea Arte Plastice, secția Grafică a  Academiei de Muzică Teatru și Arte Plastice din Moldova.  Timp de mai bine de 20 de ani, este lector la Facultatea de Arte Plastice si Design a Universității Pedagogice de Stat ”Ion Creangă” din Chișinău. A avut expoziții în țară și peste hotare. Are lucrări în colecții publice și private din R. Moldova,  Japonia, Polonia, România, Rusia și din alte țări.

Expoziția va fi deschisă până la 5 ianuarie 2023.

img22009653

img22009653

img22009653

img22009653

img22009653

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!