ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

S-au împlinit 90 de ani de la nașterea actriței Paulina Potângă

07:59 | 29.12.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 29 dec. /MOLDPRES/. Actrița de teatru și film, Paulina Potângă, Artistă a Poporului, ar fi împlinit astăzi 90 de ani, notează MOLDPRES.

S-a născut în 1932, în satul Selişte, raionul Nisporeni. Pe parcursul anilor 1959-1976, a jucat pe scena Teatrului Muzical-Dramatic de Stat „Vasile Alecsandri” din Bălţi, iar din 1976, face parte din trupa Teatrului Muzical-Dramatic de Stat „A. S. Puşkin”, actualmente Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău. A activat o perioadă şi la Teatrul „Satiricus” din Chişinău, actualmente Teatrul Naţional „Satiricus Ion L. Caragiale”. În anul 1994 Paulina Potângă s-a stabilit la Brăila, România. A lucrat o perioadă în calitate de actriţă şi la Teatrul din Galaţi.

Potrivit ”Calendarului Național”, de-a lungul anilor a jucat roluri de diferită natură scenică: comice, psihologice, cu accente dramatice şi tragice: Chiriţa în „Chiriţa în provincie”; Zamfira în „Piatra din casă”; Găşiţa Rozmarinovici în „Iorgu de la Sadagura” de Vasile Alecsandri; Frăsâna în „Soacra cu trei nurori” de Ion Creangă; Trandafira în „Trei Crai de la răsărit” de B. P. Hasdeu; Anca în „Năpasta” de I. L. Caragiale; Filomena Marturano din piesa cu acelaşi nume de Eduardo De Filippo; Ana în „Ultima staţie” de Erich Maria Remarque; Belotelova în „Însurătoarea lui Balzaminov” de A. Ostrovski; Nadea în „Opriţi planeta”; Cecilia în „Dragostea din mai”; Veronika Petrovna în „Curajul bărbaţilor”, toate trei de Alexei Marinat; Maria Hosera în „Casa Bernardei Alba” de Federico Garcia Lorca etc.

S-a produs şi în filme artistice: soţia lui Obadă în „Singur în faţa dragostei” (1969); rol episodic în „Şoseaua” (1981); rol episodic în „Jocul de-a moartea sau impostorul” (1991), alături de Sandri Ion Şcurea, Nelly Cozaru, Victor Ciutac ș.a.

În 1965 i s-a conferit titlul onorific de Artistă Emerită, iar în 1982 - cel de Artistă a Poporului din RSSM. În 1977 a fost distinsă cu Premiul unional pentru „Cel mai bun rol feminin în teatru”, și în 1995 - cu medalia „Meritul Civic”.

Actrița Paulina Potângă s-a stins din viață la 18 august 2014, la Brăila.

img22010012

img22010012

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!