ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Angajații structurilor de forță vor putea munci într-o altă autoritate a statului fără a restitui cheltuielile de instruire

15:26 | 29.12.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 29 dec. /MOLDPRES/. Funcționarii publici cu statut special, militarii și ofițerii de informații și securitate vor avea posibilitatea să activeze într-o altă autoritate publică decât cea pentru care au fost pregătiți, fără a fi obligați să restituie cheltuielile de instruire. Un proiect de lege în acest sens a fost votat astăzi de Parlament, în cea de-a doua lectură, transmite MOLDPRES.

Potrivit documentului, angajații vor avea posibilitatea să activeze într-o altă autoritate a statului într-o funcție ce implică exercitarea serviciului militar sau special. Astfel, vor putea fi obligați să restituie cheltuielile de instruire doar acele persoane care nu vor să activeze în interesul statului, nu și cei care intenționează să muncească într-o altă autoritate statală.

Totodată, se stabilește dreptul și obligația instituției sau a autorității publice să intenteze acțiunea în judecată, în cazul în care angajatul nu și-a onorat obligațiile în noua instituție și s-a eliberat înainte de termen.

În Republica Moldova, funcționarii publici cu statut special, militarii și ofițerii de informații și securitate sunt instruiți în următoarele instituții de învățământ: Institutul Militar al Forțelor Armate „Alexandru cel Bun”, Academia „Ștefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne, Institutul Național de Informații și Securitate „Bogdan Întemeietorul Moldovei”, Centrul de Instruire al Administrației Naționale a Penitenciarelor și Colegiul Național al Poliției de Frontieră.

Foto: Ministerul Apărării

img22010040

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!