ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Autorităţile au avertizat asupra e-mail-urilor false, numărul cărora creşte la sărbătorile de iarnă

10:05 | 04.01.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 4 ian. /MOLDPRES/. Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) a avertizat că, în perioada sărbătorilor de iarnă, în mediul online sunt distribuite o serie de tentative de tip scam promovate/distribuite prin e-mail, în care atacatori cibernetici, utilizează imaginea unor autorități, precum: Ministerul Justiției, Ministerului Afacerilor Interne, INTERPOL, pentru a estorca bani de la utilizatori, transmite MOLDPRES.

„Hackerii rău intenționați expediază prin email citații false prin care anunță utilizatorul că au intrat în posesia unor imagini compromițătoare cu tentă sexuală/pornografie și prin înșelăciune, amenințări și șantaj îi îndeamnă să acceseze un link indicat, ulterior, încercând să obțină anumite resurse financiare. Dacă ați primit un asemenea email sau citație, vă atenționăm să le blocați și să le raportați”, indică STISC.

STISC atenționează asupra necesității sporirii vigilenței pentru a nu deveni victima unor asemenea tipuri de atacuri cibernetice, ce pot duce la pierderea datelor personale și bancare, inclusiv compromiterea conturilor de pe rețele sociale.

„Totodată, vă îndemnăm să verificați mereu sursa reală a mesajului și să respectați regulile de igienă cibernetică. Sărbătorile de iarnă reprezintă „sezonul de aur” pentru infractorii cibernetici, fiți precauți și alegeți să fiți în siguranță online!”, a rezumat sursa citată.

Foto: STISC

img23000044

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!