ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Istoricul Gheorghe Cojocaru își sărbătorește cea de-a 60 aniversare

11:23 | 08.02.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 8 feb. /MOLDPRES/. Profesorul universitar Gheorghe Cojocarul doctor habilitat  în istorie, director al Institutului de Istorie al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (în prezent - în cadrul Universității de Stat din Moldova), își sărbătorește cea de-a 60-a aniversare, informează MOLDPRES.

S-a născut în 1963 în satul Țahnăuți, raionul Rezina. În 1986 a absolvit Facultatea de Istorie a Universității de Stat din Moldova. În 1996, și-a susținut teza de doctor în istorie și în 2014 - cea de doctor habilitat în istorie.

Începând cu anul 1988, a fost laborant superior, cercetător științific, cercetători științific coordonator, șef de secție la Institutul de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei. În 2010-2013 a fost director al Institutului de Istorie, Stat și Drept al Academiei de Științe a Moldovei, în 2013-2018 - director al Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei și din 2018 până în prezent este director al Institutului de Istorie, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (actualmente - în cadrul Universității de Stat din Moldova).

Este autor a 175 de lucrări științifice în volum de peste 650 de coli de autor, inclusiv 10 monografii, 5 monografii colective, 31 de culegeri de studii, materiale și documente, 2 lucrări metodico-didactice.

Cartea sa ”Cominternul și originile moldovenismului” (Chișinău, 2009) prezintă cronologic documente încă nepublicate ale Cominternului care a funcționat în Moscova, și au fost descoperite de autor în arhivele Cominternului din Moscova, Kiev, București și Chișinău. Documentele, care datează încă din perioada 1924-1928, au fost traduse din rusă și susțin construcția conceptului tipic sovietic al "moldovenismului" și inocularea acestuia în rândul populației din Basarabia, prin crearea Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldovenești în 1924.

În anul 2010 Gheorghe Cojocaru a fost distins cu ”Ordinul de Onoare”.

img23001005

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!