ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Autoritățile vor susține vinificatorii în contextul scumpirii ambalajelor din sticlă

09:27 | 09.02.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 9 feb. /MOLDPRES/. Problema majorării prețurilor la ambalajele din sticlă a fost discutată ieri de către producătorii de vin, conducerea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, reprezentanți ai Ministerului Economiei, Consiliului Concurenții și Fabricii de sticlă din Chișinău. Părțile au examinat mai multe soluții, inclusiv susținerea din partea statului și crearea oportunităților pentru reciclarea sticlei, transmite MOLDPRES.

Potrivit vinificatorilor, în ultima perioadă, prețul pentru un ambalaj de sticlă s-a dublat, fapt ce determină majorarea prețului la raft al vinurilor.

La rândul lor, reprezentanții Fabricii de sticlă susțin că procesul de producere necesită un volum mare de resurse energetice și în contextul actualelor crize, fabrica înregistrează cheltuieli semnificative pentru procurarea acestora. „Republica Moldova este dependentă de importul materiei prime, iar, în prezent, este dificilă realizarea importului de materie primă, din cauza perturbării lanțurilor logistice”, explică întreprinderea.

„Părțile au analizat mai multe soluții ce ar putea facilita activitățile economice din industriile de producere a vinului și a sticlei. În acest sens, autoritățile urmează să examineze măsurile de susținere din partea statului și crearea oportunităților pentru reciclarea sticlei”, rezumă Ministerul Agriculturii.

Mai mulţi producători de vin, care folosesc linii automate de îmbuteliere, aleg cu precădere recipiente din sticlă. Conform specialiştilor, în aceste sticle vinul poate ajunge la  un potenţial maxim de învechire şi are un termen mare de păstrare: un vin alb sau roze poate fi păstrat între 4 şi 18 ani, iar unul roşu poate sta îmbuteliat de la 8 pâna la 20 de ani.

Foto: Ministerul Agriculturii

img23001038

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!