ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Libera circulație și respectarea drepturilor omului în stânga Nistrului au fost discutate la întrevederea de lucru a reprezentanților politici

17:31 | 17.02.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 17 feb. /MOLDPRES/. La sediul din orașul Tiraspol al Misiunii OSCE în Republica Moldova a avut loc astăzi prima întrevedere de lucru din acest an a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului, Oleg Serebrian și a Tiraspolului, Vitalii Ignatiev, la care au asistat delegați ai participanților din cadrul formatului de negocieri „5+2”, comunică MOLDPRES cu referire la Biroul politici de reintegrare.

În replică la multiplele acuzații ale Tiraspolului privind o presupusă blocadă economică aplicată regiunii transnistrene, reprezentantul Chișinăului a subliniat faptul, că în pofida contextului regional complicat, întreprinderile din regiunea transnistreană au funcționat în regim normal, iar relațiile lor comerciale nu au fost afectate. Totodată, acesta a negat faptul că procesul de negocieri s-ar afla în impas, menționând mai multe înțelegeri pe segmentul economic la care s-a ajuns în anul 2022.   

Vicepremierul Serebrian a readus pe agendă problema respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană, fiind evocat faptul că, urmare a punerii în aplicare de către Tiraspol a așa-numitei strategii de „combatere a extremismului”, s-au intensificat persecuțiile, intimidările, reținerile și privările ilegale de libertate a mai multor cetățeni, făcându-se referire la cazurile lui Glijin A., Pleșcanov V., Pogorlețchii V., Zimin A. ș.a. S-a menționat necesitatea intervenirii cu reacții prompte, inclusiv cu implicarea Misiunii OSCE, în vederea asigurării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului în regiune. A fost reiterată oportunitatea continuării dialogului la această temă în cadrul următoarei ședințe a grupurilor de lucru pentru drepturile omului.

A fost abordată și tema barierelor existente în calea liberei circulații în localitățile din regiunea transnistreană pentru reprezentanții presei și ai sectorului asociativ de pe malul drept al Nistrului, în special pentru cei din domeniul apărării drepturilor omului. S-a solicitat înlăturarea acestor piedici și asigurarea accesului nestingherit al presei și societății civile pentru reflectarea și monitorizarea evenimentelor și fenomenelor de interes public din regiune.

S-a discutat și problema împăduririlor ilicite întreprinse pe terenuri ce intră în hotarele administrative ale s. Doroțcaia din raionul Dubăsari și sunt amplasate după traseul Camenca-Tiraspol, fiind cerută încetarea acestor acțiuni ilegale.

Reprezentantul politic de la Tiraspol s-a arătat critic față de amendamentele recent operate în Codul Penal al Republicii Moldova, privind incriminarea fenomenului de separatism, pe care le-a calificat ca ”un precedent foarte periculos, menit să impună noi măsuri de presiune și să blocheze canalele de dialog existente și angajamentele anterior asumate în procesul de negocieri”.  

În reacția Chișinăului s-a enunțat că prevederile respective nu vor reprezenta un impediment pentru continuarea interacțiunii în formatele de negocieri curente privind reglementarea transnistreană. Acestea au detaliat aplicabilitatea prevederilor art.32 alin.(3) din Constituția Republicii Moldova și reglementează modalitățile de răspuns la potențiale riscuri și vulnerabilități la adresa securității naționale, suveranității și integrității teritoriale a țării. S-a subliniat că articole similare sunt stipulate și în legislația altor țări, inclusiv din Europa.  

La propunerea negociatorului principal de la Tiraspol de a examina posibilitatea lansării unor eventuale ”consultări informale” în formatul de negocieri „5+2”, vicepremierul pentru reintegrare a precizat că actualul context complicat de securitate regională, agresiunea militară continuă a Federației Ruse împotriva Ucrainei și lipsa perspectivelor clare de a avansa spre coșul problemelor de securitate și privind reglementarea conflictului transnistrean, fac imposibile astfel de consultări, fiind sugerată menținerea interacțiunii în platformele de dialog Chișinău-Tiraspol, cu prezența OSCE și invitarea altor experți internaționali relevanți.

Foto: Biroul de reintegrare

 

img23001312

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!