ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cea de-a X-a Sesiune ordinară a Adunării Parlamentare Euronest se desfășoară la Chișinău

13:52 | 20.02.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 20 feb. /MOLDPRES/. Cea de-a X-a Sesiune ordinară a Adunării Parlamentare Euronest se desfășoară în perioada 19-21 februarie la Chișinău. La deschiderea sesiunii, astăzi a ținut un discurs președintele Legislativului Republicii Moldova, Igor Grosu, comunică MOLDPRES.

În discurs speakerul a menționat că este o onoare pentru R. Moldova să găzduiască un asemenea eveniment de anvergură și este cu atât mai important contextul în care ne aflăm. ”Din păcate, de un an avem un război la câțiva kilometri de noi. În același timp, pentru prima dată participăm cu statutul de țară candidată la UE. Evenimentul de astăzi este o oportunitate pentru noi de a face bilanțul progresului nostru și o oportunitate de a consolida și aprofunda alegerea noastră europeană. Parteneriatul Estic a fost un proiect de succes pentru  Moldova. A deschis pentru cetățenii noștri granițele, a întărit și a reformat economia noastră, a construit rute comerciale și a indus schimbări benefice pentru oameni. Datorită Parteneriatului Estic, cetățenii noștri călătoresc fără vize, tinerii noștri beneficiază de burse UE, iar bunurile noastre ajung pe piața Uniunii Europene”, a declarat Grosu.

El a precizat că Chișinăul este angajat în consolidarea legăturilor cu celelalte țări din Parteneriatul Estic, fapt pe care îl realizează plenar în cadrul AP Euronest, care oferă un cadru de dialog și consultanţă, de schimb de opinii și viziuni, precum şi eventuale transferuri de experienţă la subiecte de interes comun.

“Obținerea statutului de țară candidat pentru aderarea la UE, la 23 iunie 2022, a demonstrat o dată în plus că suntem pe calea cea dreaptă. Într-adevăr, s-a produs un moment istoric, un pas crucial în drumul nostru către UE. Știm ce avem de făcut, pentru că reformele începute le facem, în primul rând, pentru cetățeni și pentru dorința noastră de a trăi cu demnitate. Ne așteaptă un drum lung, dar suntem mai determinați ca niciodată să ajungem parte a marii familii europene”, a adăugat Grosu.

Președintele Legislativului a evidențiat faptul că în ultima perioadă, statele membre ale UE, Comisia Europeană, Parlamentul European acționează împreună pentru a ajuta cetățenii noștri și țara noastră să treacă cu bine toate impedimentele. ”Suntem recunoscători tuturor pentru solidaritatea și sprijinul concret acordat nouă, moldovenilor. Noi suntem determinați să depunem toate eforturile ca să ne facem bine temele pentru acasă – în special în domeniul justiției, al luptei împotriva corupției, al crimei organizate, vom asigura condiții bune de dezvoltare a mediului de afaceri în regiuni și la nivel local, pentru a da șansa comunităților să-și crească bunăstarea și să prospere. Ne dorim ca Republica Moldova să se dezvolte și vrem ca acest lucru să se întâmple repede. Pentru anul 2023, știm că avem de muncit și mai mult, ne propunem să intrăm în următoarea fază a integrării în UE și, până la sfârșitul acestui an, să începem negocierile de aderare”, a conchis Igor Grosu.

img23001358

img23001358

img23001358

img23001358

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!