ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

UE va susține parcursul european al Republicii Moldova, a asigurat preşedintele Parlamentului European

14:38 | 20.02.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 20 feb. /MOLDPRES/. Cea de-a 10-a sesiune ordinară a Adunării Parlamentare Euronest (AP Euronest), găzduită, în premieră, de Parlamentul Republicii Moldova, a fost astăzi inaugurată, în prezența președintelui țării, Maia Sandu și a șefului Legislativului, Igor Grosu, comunică MOLDPRES.

Cu un mesaj video s-a adresat participanților la reuniune președintele Parlamentului European, Roberta Metsola. În discursul său, oficialul european a dat asigurări că Parlamentul European rămâne angajat în susținerea Parteneriatului Estic. “Suntem gata să vă sprijinim în legătură cu aspirațiile voastre în raport cu Uniunea Europeană. Avem loc de mai bine, avem multe de oferit în ceea ce privește susținerea valorilor democratice, a drepturilor omului și a statului de drept”, a afirmat Metsola, în mesajul video.

Șeful statului, Maia Sandu a menționat că astăzi, adunați la Chișinău, suntem uniți în viziunea noastră comună a unei Europe pașnice, stabile, prospere și democratice. “Recunoaștem că, pentru a ajunge la această viziune, este nevoie de un angajament înnoit pentru aprofundarea cooperării și a integrării între Uniunea Europeană și țările din Parteneriatul Estic, într-un context geopolitic care prezintă probleme fără precedent. Suntem astăzi aici, pentru că împărtășim aceleași valori esențiale – respectul față de drepturile omului, libertate, democrație și statul de drept, precum și angajamentul nostru comun de a apăra și de a menține pacea”, a declarat Sandu.

În discursul rostit, președintele Parlamentului a apreciat că evenimentul este o oportunitate pentru țara noastră de a face bilanțul progresului înregistrat și de a consolida alegerea noastră europeană.

Șeful Legislativului a remarcat că Republica Moldova simte că, în ultima perioadă, statele membre ale UE, Comisia Europeană, Parlamentul European acționează împreună pentru a ajuta cetățenii noștri să treacă de toate impedimentele, iar țara noastră le este recunoscătoare tuturor pentru solidaritatea și sprijinul acordat moldovenilor.

Și copreședinții AP Euronest, Ina Coșeru și Andrius Kubilius, s-au adresat participanților cu mesaje de salut. Pe parcursul zilei de astăzi, parlamentari din R. Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Georgia și Ucraina, precum și membri ai Parlamentului European vor discuta rapoartele comisiilor privind afacerile politice, integrarea economică, securitatea energetică și aspectele sociale.

Adunarea Parlamentară Euronest a fost înființată în mai 2011 la Bruxelles, când președinții legislativelor din Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova, Ucraina și Uniunea Europeană au semnat Actul Constitutiv al Adunării.

img23001359

img23001359

img23001359

img23001359

img23001359

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!